De ce este indicat să-i implicăm pe copii în treburile casei: „Pot înţelege că nu este obligatoriu ca lucrurile să iasă bine din prima“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Implicarea copiilor în treburile casnice are numeroase beneficii FOTO: copilul.ro
Implicarea copiilor în treburile casnice are numeroase beneficii FOTO: copilul.ro

Mulţi părinţi sunt reticenţi legat de necesitatea de a-i antrena pe copii în treburile casnice. Însă specialiştii spun că implicarea copiilor în astfel de activităţi are beneficii din mai multe puncte de vedere.

După cum precizează psihologul Raluca Antonescu, sunt frecvente situaţiile în care ”părinţii ezită să îşi solicite copiii să îi ajute la treburile casnice, temându-se că relaţia dintre ei s-ar putea strica. Un alt motiv pentru care părinţii ezită să îi implice pe copii în activităţi casnice este acela că ei să gândesc cumva că ai lor copii sunt încă prea mici pentru a îşi asuma responsabilităţi. Este o ipoteză greşită, deoarece copiii pot fi capabli să îşi asume inclusiv responsabilităţi casnice. Implicarea copiilor în treburi casnice le este benefică din multe puncte de vedere, transformându-i în adulţi de succes. Un studiu recent realizat de patru universităţi din America precizează clar că adulţii care au deja succes în jurul vârstei de 20-25 de ani sunt cei ce au fost implicaţi în activităţi casnice de la o vârstă fragedă, de la aproximativ 3-4 ani”.

Iată şi câteva dintre beneficiile pe care le pot avea copiii de pe urma activităţilor casnice.

Când ne implicăm copiii în treburi casnice, le vom da şansa să se obişnuiască cu ideea că şi ei au o responsabilitate în cadrul familiei. Ei vor învăţa să primească o sarcină şi să îşi îndeplinească un obiectiv. Dacă vor învăţa toate acestea, copiii se vor transforma în adulţi de succes, care vor şti să-şi asume responsabilităţi atât în viaţa profesională, cât şi în cea personală.

Psihologul Raluca Antonescu mai precizează că dacă îi antrenăm pe copii în activităţi casnice, aceştia vor învăţa să respecte o rutină, un program: ”Copiii vor ajunge să înţeleagă faptul că şi pentru buna desfăşurare a treburilor casnice este important să se respecte o anumită rutină, un program. Învăţând şi o asemenea rutină, copiii se vor putea transforma în adulţi ordonaţi, care vor ştii bine ce au de făcut când se apucă de o activitate”.

Dacă sunt implicaţi în treburile casnice, copiii vor învăţa mai bine să-şi gestioneze atât eşecul, cât şi succesul. ”Când sunt implicaţi în treburile casnice, copiii pot înţelege că nu este obligatoriu ca lucrurile să iasă bine din prima, dar că de noi depinde să luăm măsuri pentru lucrurile să se îmbunăţească”, mai spune Raluca Antonescu.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite