De pe băncile şcolii, direct în Uzina Dacia. „Am înţeles ce şansă mi se oferă şi am decis să trec la clasa profesională. Stagiile de pregătire m-au ajutat mult“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liceul Tehnologic Construcţii de Maşini Mioveni le dă absolvenţilor şansa să se angajeze în Uzina Dacia. Din cei 28 de absolvenţi de anul acesta, 14 au fost selecţionaţi pentru a lucra acolo.

Sculer matriţer, lăcătuş mecanic, prelucrător prin aşchiere, presator, tinichigiu, sudor sau vopsitor. Sunt câteva meserii intrate de ani buni într-un con de umbră. Compania Dacia susţine însă dezvoltarea unor astfel de specializări tehnice, pentru că are nevoie de oameni pregătiţi pentru aceste meserii.

Ca să faciliteze angajarea tinerilor în uzinele de la Mioveni, Dacia şi-a creat parteneriate cu mai multe unităţi de învăţământ din Argeş, mulţi dintre absolvenţii acestora ajungând să lucreze pentru constructorul român de maşini. De altfel, 17% din salariaţii Dacia, adică 2.293 de persoane, au vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani. Dintre aceştia, aproape 2.000 lucrează pe platforma industrială de la Mioveni, majoritatea fiind la prima lor angajare. Este şi cazul absolvenţilor Liceului Tehnologic Construcţii de Maşini Mioveni, care funcţionează într-un astfel de parteneriat cu Dacia-Renault din 2014.

Prin protocolul încheiat între părţi au fost înfiinţate două clase cu profil mecanic, o clasă a IX-a cu 14 elevi, din anul şcolar 2014-2015, care vor absolvi în 2017, şi o clasă a X-a, cu 28 de elevi, ai cărei elevi tocmai au absolvit. Iar o parte dintre absolvenţii de anul acesta sunt ca şi angajati de Dacia Renault.

„De la Dacia am primit confirmarea că, dintre cei 28 de elevi care au absolvit, 14 au fost deja solicitaţi în uzină de tutorii (n.r. - şefii de secţie sau cei mai buni sculeri-matriţeri) care le-au îndrumat activitatea practică pe timpul stagiilor. Practic, aceşti copii vor ajunge anul acesta să lucreze la Dacia“, explică, pentru „Adevărul“, Gheorghe Dinuţă, directorul Liceului Tehnologic Construcţii de Maşini Mioveni din judeţul Argeş.

image

Gheorghe Dinuţă, directorul Liceului Tehnologic Construcţii de Maşini Mioveni.

Diplomă şi loc de muncă

Alex este unul dintre absolvenţii de anul acesta. Tânărul consideră că acum doi ani a făcut cea mai bună mişcare atunci când a trecut de la clasa sa de liceu care funcţiona în cadrul aceleiaşi instituţii la clasa profesională. „Când eram eu în clasa a IX-a, nu exista acest parteneriat. În 2014, când a fost semnat, am înţeles ce însemnă şi ce şansă mi se oferă şi am decis să trec la clasa profesională. Şi am făcut foarte bine. Stagiile de pregătire în uzină m-au ajutat mult. Cred că sunt bine pregătit pe partea de biaxat, ajustat, montat şi demontat. În plus, am beneficiat şi de bursă. Una consistentă, zic eu: 400 de lei lunar, 200 de lei de la liceu şi 200 de lei de la Dacia“, spune Alex Florin Frujină, unul dintre absovenţii care urmează să-şi prezinte proiectul şcolar în faţa comisiei de angajări.  

De stagii similare la Dacia au beneficiat toţi cei 28 de absolvenţi de anul acesta, care au primit, în plus, transport şi prânz gratuite, dar şi de echipament de protecţie, precum şi burse, ultimele, pe criterii de performanţă.

image

Alex Fujină, absolvent

„Este prima clasă în domeniul mecanică, pe calificarea profesională sculer-matriţer, şcolarizată în cadrul protocolului cu Dacia. Faptul că deja aceşti copii primesc contracte de muncă la Dacia este o dovadă că liceul tehnologic şi că şcolile profesionale ar trebui reinventate pentru că din astfel de forme de învăţământ, cu astfel de parteneriate, absolvenţii se pot alege nu doar cu o diplomă, ci şi cu un loc de muncă, un început de carieră“, a declarat, pentru „Adevărul“, Simona Brătulescu, cicepreşedintee Consiliului Judeţean Argeş, instituţie parteneră în acest protocol. 

image

Reprezentanţii Dacia-Renault spun că sunt încântaţi de acest tip de parteneriate. „Dacia şi-a dezvoltat astfel de parteneriate pentru a se implica direct în procesul de formare a tinerilor, pentru a-i ajuta să se integreze cât mai bine pe piaţa muncii. Astfel, Dacia propune materii de studiu care să răspunda cerinţelor pieţei auto, organizează întâlniri cu profesori şi dezbateri pe baza programei de cursuri“, au arătat reprezentanţii constructorului auto.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite