Datul cu cremă excesiv, extrema în care cădem din dorinţa de a ne proteja de soare. Cât de mult dăunează acest obicei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Loţiunea de protecţie solară este must-have-ul oricărei ieşiri la plajă. Învăţăm de mici că-n faţa razelor soarelui trebuie să ne protejăm, alfel riscăm cancere de piele. Dacă nu ţinem cont de câteva lucruri de bază, aceste avertismente chiar se transformă într-o realitate de coşmar. Din dorinţa de a ne pune însă la adăpost în faţa acestor riscuri, cădem într-o altă extremă, aceea de a ne proteja excesiv.

Datul cu cremă în exces este, în opinia specialiştilor în stil de viaţă sănătos, cea mai frecventă dintre greşelile pe care le putem face din convingerea că ne oferim un serviciu.

„Citim în stânga şi-n dreapta: <<Foloseşte crema de protecţie solară pentru a contracara razele soarelui!>>, pe motiv că expunerea la soare este nocivă, că apa de mare irită, că vântul dăunează şi el pielii. Este genul de averstisment care ne face să abuzăm de loţiunile de plajă, fără să ţinem cont de compoziţia lor. Se vorbeşte foarte mult despre nocivitatea chimicalelor folosite la creşterea animalelor sau la stropirea legumelor şi fructelor, a produselor de curăţenie, dar, în schimb, suntem îndemnaţi obsesiv la folosirea cremei de protecţie solară în care regăsim, de fapt, majoritatea chimicalelor pe care le conţin şi celelalte produse”, explică, pentru Adevărul, expertul în stil de viaţă sănătos, Anca Tene, cofondator al programului Green Therapy.

Specialistul recomandă, în primul rând, discernământ şi documentare atunci când suntem bombardaţi cu sfaturi ce ne induc frica de soare. „Dacă se face corect, expunerea la razele soarelui nu duce la cancer, aşa cum se afirmă în ultima vreme, creându-se o întrega isterie pe marginea acestui subiect. Ar trebui să ne întrebăm: strămoşii noştri cum se descurcau fără creme de protecţie solară şi alte minuni ale lumii moderne. E adevărat că nu mergeau în vacanţă la mare, însă vară era şi pe vremea lor, iar soarele e soare peste tot, nu doar la mare. Erau expuşi atunci când mergeau la câmp, însă aveau inteligenţa de a face asta la primele ore ale dimineţii şi seara. La prânz, pe arşiţă, stăteau la umbră sau în casă şi îşi făceau siesta”, mai spune Anca Tene.

Nu e bine să uităm de noi pe şezlong la ora amiezii, dar nici să ne cremuim obsesiv

Specialistul militează pentru alegerea moderaţiei atunci când vine vorba de expunere la soare, în detrimentul artificiilor de protecţie de genul loţiunilor artificiale la care apelăm ca să prindem cât mai mult timp la plajă.

„Ca în toate aspectele vieţii (alimentaţie, băuturi alcoolice, practicarea sportului), moderaţia şi echilibrul sunt de departe e cea mai bună alegere. Şi în cazul expunerii la soare. Nu e bine să uităm de noi pe şezlong la ora amiezii, dar nici să ne cremuim obsesiv cu toate chimicalele. Să nu uităm că vitamina D se formează prin expunere la soare. Dar dacă noi ne camuflăm şi nu mai lăsăm niciun centimetru pe care să-l vadă soarele, să nu ne mirăm că avem deficienţe”, mai spune Anca Tene

Avem nevoie de protecţie, dar nu în exces, spune specialistul care recomandă o foarte mare atenţie la produsele cu ajutorul cărora vrem să o asigurăm.  

„Nu adormi în razele puternice ale soarelui, dar nici nu te cremui excesiv cu orice îţi pică în mâna, doar pentru că aşa ai citit, că trebuie să foloseşti crema de protecţie solară. Foloseşte crema de protecţie solară cu discernământ! Nu toate cremele sunt potrivite pentru sănătatea ta. Ba dimpotrivă pot face mai mult rău decât bine. De aceea te sfătuim să verifici eticheta înainte de a cumpără şi investeşte într-o crema din ingrediente organice care nu va avea repercursiuni ulterioare asupra pielii tale. Chiar dacă acestea nu se văd imediat, nu înseamnă că nu există. Nu uită că tot ce aplici pe piele se absoarbe în interior prin pori, iar crema de protecţie solară nu face excepţie. Cea mai bună protecţie este însă limitarea orelor la care e bine să ne expunem la soare şi să urmăm exemplul strămoşilor noştri. De la 8.00-11.00 şi de la 16.00-20.00 este ideal”, mai spune expertul în stil de viaţă sănătos.

Apa de trandafir, un adevărat elixir vindecător

Şi chiar dacă apelăm la cremele de protecţie 100% naturale, fără niciun fel de risc, e bine să nu ne „etanşeizăm” în faţa soarelui. Cel mai frumos bronz, spune specialistul, este bronzul sănătos. Are şi el secretele sale. Şi nu vorbim doar de ora potrivită, ci şi de ritalul cu cele mai bune rezultate.

“Înainte de a merge prima dată la plajă, fă o exfoliere a pielii pe întregul corp şi hidratează-l bine, atât intern (consumând apă) cât şi extern (folosind uleiuri organice). Nu mai exfolia apoi câteva zile, mai ales în primele zile după expunerea la soare, deoarece îţi vei irită pielea. Amână până după ce s-a stabilizat bronzul şi nu mai ai niciun disconfort. Indiferent de tipul de ten foloseşte cu încredere apă de trandafir, este un adevărat elixir vindecător şi cu aromă plăcută, naturală. Şi încă ceva: nu te parfuma înainte de a merge pe plajă, dacă nu vrei să suferi vreo iritatie”, mai spune Anca Tene

Şi, dacă alegi marea pentru plajă, ţine cont că ai ocazia de a ameliora sau chiar vindeca diferite boli şi afecţiuni. Cu at mai mult, nu te cremui atunci când intri în apă!

„Mai nou, citim că şi împotriva apei mării ar trebui să ne protejăm prin cremuire. Greşit! Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Oxford, apa mării prin conţinutul ridicat de sare şi potasiu, dar şi alte minerale, este foarte benefică în tratarea bolilor pielii precum dermatitele şi eczemele, a psoriazisului, a pitiriazisului, a acneei, candida, boala piciorului de atlet, gingivite şi stomatite, îmbunătăţind totodată şi elasticitatea pieli, relaxând muşchii, stimulând circulaţia sanguină şi reducând inflamatia articulaţiilor. Apa sărată a mării sterilizează şi cicatrizează mai repede rănile, are proprietăţi antivirale şi antibacteriale. Unde mai pui că apa sărată are şi rol de exfoliant blând al pielii, deschide şi curată porii astfel ajutând la eliberarea toxinelor”, spune specialistul.
 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite