Dacia a investit 22 de milioane de euro în protecţia mediului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai mulți bani au fost alocați pentru tratarea apelor uzate. În ultimii 10 ani, Uzina de la Mioveni a investit masiv în protecția resurselor naturale, tratarea deșeurilor, tratarea aerului și, mai ales, în tratarea apelor uzate, uzina fiind și furnizorul de apă potabilă al orașului Mioveni.

În materie de protecţia mediului, Dacia (certificată ISO 14001 din 2005), a ajuns la nivelul uzinelor din Europa Occidentală. Producătorul de la Mioveni a a elaborat propria sa politică în domeniu, în conformitate cu normele utilizate în cadrul Grupului Renault, iar în ultimii zece ani a investit 22 milioane euro în protecţia mediului.

 Cele mai mari investiții s-au făcut în tratarea apelor uzate (6,32 milioane euro), uzina fiind furnizorul de apă potabilă nu numai pentru platforma proprie ci și pentru 30.000 de locuitori  din orașul  Mioveni  (4 din 5 cartiere, unul fiind alimentat din puțuri de mare adâncime).

 Investiții s-au făcut și în tratarea aerului, pentru care s-au cheltuit 6 mil. euro, în protecția resurselor naturale (4,67 milioane euro),  în protecția solului (1,97 milioane euro) și în tratarea deșeurilor (2,73 milioane).

 “Toate aceste investiții au avut ca efect reducerea impactului activităţilor uzinelor Dacia asupra mediului înconjurător în ultimii șapte ani.”, explică Bernard Sonilhac, Director Executiv, Direcţia Renault Services Roumanie.

 Practic, de la lansarea  Logan  încoace  (în ultimii 7 ani) Dacia a redus cu 87,41% consumul  de apă pe vehiculul fabricat, a diminuat cu 77, 42% emisiile de dioxid de carbon/vehicul și a micșorat cu 74,1% consumul de energie necesar producerii unei mașini.

Cantitatea de deșeuri periculoase rezultate, în medie, la fabricarea unui vehicul a scăzut și ea, cu 46,6%.

 Aproape toate deșeurile sunt valorificate


 În acest moment, consumul energetic per vehicul este de aproximativ 30 euro, iar cel de apă de 1,9 metri cubi, consumuri dintre cele mai scăzute în Grupul Renault. 

Dacă aceste consumuri  au scăzut, rata de valorificare a deşeurilor a crescut în ultimii ani pe platforma de la Mioveni, ajungând în prezent la 96,6%. 

„Îmbunătăţim în permanenţă sistemul nostru de management al mediului astfel încât să diminuăm efectele pe care le avem asupra naturii. Suntem  o companie responsabilă în ceea ce priveşte mediul iar acest lucru este reflectat şi de acţiunile realizate de voluntarii noştri în comunitatea locală“, a mai  declarat Bernard Sonilhac.

 Angajații, voluntari  în proiectele de mediu

 La Dacia, politica de mediu este pusă în practică inclusiv de o reţea de voluntari formată din angajaţi Dacia, cu sprijinul căreia pe platforma de la Mioveni s-au plantat peste 1600 de brazi și molizi, iar prin acţiunile de ecologizare în care s-a implicat reţeaua au fost strânse 27 tone de deşeuri.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite