Cum se tratează copiii care au dificultăţi de concentrare. Psiholog: „Cauza poate fi generată de mediul în care creşte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se plictisesc repede, nu reuşesc să termine ce au început şi nu sunt atenţi la ceea ce li se explică. Cam aşa se manifestă, în linii mari, dificultăţile de concentrare ale micuţilor ce trebuie să se adapteze la rigorile grădiniţei sau la viaţa de şcolar.


Hiperactivismul şi instabilitatea psiho-motorie domină comportamentul copilului înaintea vârstei de 6 ani.   Specialiştii spun că un copil foarte vioi şi plin de energie, veşnic în acţiune, nu ar trebui să îngrijoreze părinţii în mod special, aceste caracteristici fiind specifice vârstei.

”Când copilul este veşnic agitat atunci când este solicitat să facă ceva, când nu are răbdare să stea într-un loc chiar şi pentru câteva minute şi nu poate fi atent la anumite activităţi cotidiene sau care îi fac plăcere, când este distras de la o activitate, chiar şi la cel mai mic zgomot, atunci micuţul are nevoie de ajutor specializat”, explică, pentru Adevărul, psihologul Ionuţ Ghiugan.  

Care sunt cauzele dificultăţilor de concentrare la copii

În momentul în care sesizăm astfel de comportamente, primul pas important în sprijinirea copilului este să aflăm care este cauza care declanşează şi menţine dificultatea observată. 

“Cauza poate fi de natură organică (o disfuncţie cerebrală), poate fi generată de mediul de creştere şi dezvoltare, dacă micuţul trăieşte într-un mediu destructurat, instabil sau inadecvat, de mediul educaţional, dacă acesta este insuficient sau inadaptat nevoilor copilului, însă poate fi vorba şi de o caracteristică temperamentală, înnăscută”, mai spune Ionuţ Ghiugan. 

Când sunt observate aceste deficienţe

De multe ori, părinţii identifică din timp aceste dificultăţi de concentrare, începând cu vârstă de 3-4 ani, însă apelează la ajutor specializat, medical sau psihologic abia când copilul pleacă la şcoală, în jurul vârstei de 6 ani, atunci când solicitările academice ale programului şcolar scot în evidenţă această problemă şi afectează negativ adaptarea şi performanţa copilului. 

Cum putem ajuta copilul cu astfel de dificultăţi

Este foarte importantă depistarea precoce a acestor deficiente, pentru că, la vârste fragede, reversibilitatea comportamentelor este semnificativ crescută. Părinţii, bunicii, educatorul sau învaţătorul îl pot sprijini pe copilul cu astfel de dificultăţi, însă, în cele mai multe cazuri, cea mai eficientă cale de rezolvare a problemei este consultarea unui psiholog sau psihopedagog.

„Ignorarea sau tratarea superficială a acestor dificultăţi ale copilului poate conduce în timp la probleme majore de comportament, la afectarea echilibrului fizic şi psihic, la funcţionarea deficitară academică sau socială a viitorului adult. Dacă observaţi anumite indicii la copilul dumneavoastră, referitoare la o posibilă problemă emoţională sau comportamentală sau când constataţi că micuţul are nevoie de ajutor pentru a face faţă unui eveniment de viaţă dificil, este indicat să apelaţi la sfaturile şi ajutorul unui psiholog specializat. Psihologii au pregătirea şi experienţă profesională necesare pentru a ajuta copiii să facă faţă stresului şi să găsească soluţii pentru problemele emoţionale şi comportamentale cu care aceştia se confruntă”, precizează renumitul psiholog.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite