Cum se stabileşte pensia de invaliditate în UE. O ţară v-ar putea încadra la gradul I, alta ar putea considera că sunteţi 100% apt de muncă

Cum se stabileşte pensia
de invaliditate în UE. O
ţară v-ar putea încadra la gradul I, alta ar putea considera că sunteţi 100% apt de muncă

Sursă foto: infoinstitutii.ro

Dacă solicitaţi o pensie de invaliditate sau o alocaţie pentru pierderea capacităţii de muncă, este posibil ca fiecare ţară din Uniunea Europeană în care aţi lucrat să insiste asupra necesităţii de a vă examina separat dosarul şi să ajungă la un rezultat diferit.

În timp ce una dintre ţări v-ar putea încadra în gradul I de invaliditate, o alta ar putea să considere că sunteţi total apt de muncă. 
 
În Uniunea Europeană, metoda de calculare a pensiilor de invaliditate diferă de la o ţară la alta. În situaţii transfrontaliere, există două metode principale de calcul.
 
Cum se face calculul 
 
În unele state membre se aplică o metodă bazată pe risc (legislaţia de tip A). "În acest caz, valoarea pensiei de invaliditate este independentă de durata perioadelor de asigurare, cu condiţia să fiţi asigurat în momentul în care deveniţi invalid. Această metodă de calcul se aplică numai la sistemele care figurează în anexa VI la Regulamentul 883/2004, şi anume cele din Republica Cehă, Estonia, Irlanda, Grecia, Croaţia, Letonia, Ungaria, Slovacia, Finlanda, Suedia şi Regatul Unit", precizează site-ul oficial al UE, europa.eu.
 
Toate celelalte state membre aplică o metodă pro-rata (legislaţia de tip B). În baza acestui sistem, pensiile de invaliditate sunt calculate în funcţie de durata perioadei de asigurare din fiecare ţară: cu cât perioada de asigurare este mai mare, cu atât va fi şi prestaţia mai substanţială. Chiar dacă nu eraţi asigurat în momentul în care aţi devenit invalid, tot aveţi dreptul la o pensie de invaliditate.
 
Află AICI informaţii despre drepturile de care beneficiaţi în funcţie de ţară!
 
Cine vă plăteşte pensia
 
În cazul în care aţi fost asigurat în mai multe ţări înainte de a deveni invalid, există mai multe situaţii posibile.
 
1. Dacă aţi fost asigurat în baza legisaţiei de tip B, veţi obţine o pensie separată de la fiecare ţară, corespunzătoare perioadei în care aţi fost asigurat în sistemul de securitate socială respectiv
 
2 Dacă aţi fost asigurat în sisteme care aplică numai legislaţia de tip A şi care figurează în lista din anexa VI la Regulamentul 883/2004, veţi primi pensia din partea ţării în care aţi devenit invalid
 
3 Dacă aţi fost asigurat în sisteme care aplică ambele legislaţii, veţi primi o pensie a cărei valoare este constituită din calculul pro rata pentru fiecare dintre aceste ţări
 
Puteţi contacta o instituţie de asigurări sociale pentru mai multe lămuriri şi informaţii suplimentare. 
 
Ajutor suplimentar pentru obţinerea de informaţii
 
Aflaţi AICI mai multe despre drepturile dumneavoastră privind securitatea socială şi asistenţa medicală în alte ţări din UE (site-ul „Europa ta”)!
 
De asemenea, puteţi adresa întrebări serviciului Europe Direct: 00800 6 7 8 9 10 11.
 
UE oferăposibilitatea rezolvării problemelor pe care le întâmpinaţi în relaţia cu administraţiile naţionale prin intermediul SOLVIT.
 
Pentru a obţine consultanţă juridică puteţi apela la serviciul „Europa ta – Consiliere”.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: