Cum s-au trezit Piteştiul şi alte 11 localităţi din Argeş cu scumpiri de 16% la apă şi canalizare, peste dublul aşteptat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reţeaua de apă şi canalizare va fi dezvoltată cu bani europeni. Foto: SC Apă Canal 2000 / Primăria Piteşti
Reţeaua de apă şi canalizare va fi dezvoltată cu bani europeni. Foto: SC Apă Canal 2000 / Primăria Piteşti

Dezvoltarea cu fonduri europene a reţelei de apă şi canalizare îi va arde la buzunar pe locuitorii din 12 localităţi argeşene mai rău decât arătau estimările de la semnarea contractului de finanţare, care pevedeau o scumpire de 6% a utilităţilor, anul acesta. SC Apă Canal 2000 a anunţat majorări de 16% din iulie.

“Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Argeş”, finanţat din Fondul de Coeziune, prin POIM 2014-2020, în valoare totală de 188 de milioane de euro, al cărui beneficiar este SC Apă Canal 2000 - societate comercială la care Primăria Piteşti deţine 90% din capital - a dat de gândit încă dinaintea semnării contractului de finanţare, în februarie anul curent. Desigur, nu pentru că UE oferă judeţului sume uriaşe pentru a-şi pune la punct infrastructura de utilităţi, ci pentru că, în loc să aibă ca efect o scădere a tarifelor, a plecat, din start, cu o preconizată majorare a acestora.

La Piteşti, spre exemplu (una dintre cele 12 localităţi din Argeş în care e implementat proiectul), investiţia aferentă urmează să se ridice la 89,48 milioane euro fără TVA şi a iscat, la începutul anului, un adevărat scandal, tocmai pe fondul acestor scumpiri. 

De ce scumpiri? Pentru că beneficarul, ca să-şi asigure partea sa de cofinanţare de 11,6 milioane de euro (restul de 1,68 milioane de euro, fără TVA, fiind cofinanţarea asigurată de Consiliului Local Piteşti), a venit cu soluţia unui împrumut de la BERD. Un împrumut pentru care cetăţeanul racordat va plăti la greu, căci va asista la o creştere etapizată a tarifelor pe parcursul următorilor cinci ani, conform unui plan tarifar/grafic, astfel încât, la finalul următorilor cinci ani, preţul apei va fi cu 27% mai mare, iar cel al canalizării cu 65%. Mai exact, o creştere medie  de 46% a tarifelor, estimată până în 2025. Şi, atenţie, în Piteşti vorbim de reabilitarea a doar 10% din infrastructura de furnizare a apei şi a serviciului de canalizare.

În respectivul grafic, pentru anul în curs (2021), era prevăzută o scumpire de 6%. Dar, surpriză! SC Apă Canal 2000 a anunţat o majorare mult mai mare a tarifor de la 1 iulie: de 16%.

"Începand cu data de 01 iulie 2021 se vor ajusta preţurile/tarifele la serviciile publice de alimentare cu apă şi de canalizare prestate de S.C. Apa Canal 2000 S.A., conform condiţiilor impuse în strategia pentru accesarea de fonduri europene şi realizarea investiţiilor prevăzute în „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Argeş, in perioada 2014-2020 (...). Apa potabila: 4,26 lei/mc, exclusiv TVA; canalizare-epurare : 4,40 lei/mc, exclusiv TVA)", se arată într-un comunicat de presă al SC Apă Canal 2000 S.A.

Grupul consilierilor PNL-USR-PLUS din cadrul CL Piteşti spune că respectivul comunicat face notă discordantă cu deciziile luate în Consiliul Local Piteşti.

"Majorarea tarifului cu 16%, <ajustarea>> propusă de S.C. Apă Canal 2000 S.A., vine în contradicţie cu Hotarârea Consiliului Local Pitesti nr. 432/2020, prin care s-a stabilit o majorare cu 6% din anul 2021. Primarul, care s-a autoimpus reprezentant în AGA , a promis ca nu va adăuga inflaţia, deci de unde provine aceasta mărire? Deşi este invocat <<Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzataă din judeşul Argeş, în perioada 2014-2020>>, proiect cu fonduri europene, este încălcată HCL menţionată anterior prin care, reiterăm, am susţinut şi votat o majorare cu 6%", se arată într-un comunicat al Grupul consilierilor PNL-USR-PLUS din cadrul CL Piteşti.

   

Piteştiul şi alte 11 localităţi din Argeş, în faţa unei majorarări cu 16% a tarifelor la apă/canal, peste dublul aşteptat
Piteştiul şi alte 11 localităţi din Argeş, în faţa unei majorarări cu 16% a tarifelor la apă/canal, peste dublul aşteptat

"Nu e corectă, moral vorbind, faţă de oameni"

Consilierul local PNL Mihai Coteţ aminteşte că discuţiile premergătoare Hotărârii Consiliului Local Piteşti nr. 432/2020 au stat cu totul altfel la acea vreme.

"Proiectul în care se prevedea majorarea tarifelor la apă şi canalizare a fost gândit şi discutat în CL Piteşti în ideea în care trebuie neapărat să accesăm acele fonduri de 180 de milioane de euro. Aveam nevoie să asigurăm partea de cofinanţare şi era obligatoriu pentru asta să majorăm tariful, care nu mai crescuse de foarte mult timp. S-a votat pe repede-nainte, cu angajamentul că se vor căuta soluţii să nu ajungem totuşi la acel nivel al majorărilor. Discuţia a fost aşa – iar aspectele acestea pot fi verificate, căci a fost o şedinţă publică, filmată – trebuie să votăm acel proiect ca să nu pierdem finanţarea, dar se vor căuta soluţii să se evite atingerea majorărilor propuse în acel proiect. În primul an, 2021, era prevăzută o majorare de 6%. Prima majorare în primul an era de 6%. Bineînţeles, exista acolo şi o steluţă unde se spunea că se aplică şi rata inflaţiei. În discuţiile de atunci s-a subliniat că inflaţia era undeva între 1% şi 2%. Un procent nu foarte mare. Însă, acum, prin hotărârea luată la nivelul CA al SC Apă Canal, s-a decis ca majorarea să fie de 16%", spune, pentru "Adevărul", Mihai Coteţ, consilier local PNL. 

Indignarea consilierului local liberal e cu atât mai mare cu cât, spune acesta, majorarea include aplicarea ratei inflaţiei şi pe anii premergători recentelor campanii electorale, cănd SC Apă Canal n-a mai actualizat tarifele. 

"De fapt, ei ce susţin?! Că s-a aplicat rata inflaţiei nu pentru un an, ci pe ultimii trei ani, în care, vezi-Doamne, tariful nu s-a actualizat cu rata inflaţiei şi că au făcut acum această majorare, de 16%, care, din punctul meu de vedere, nu e corectă, moral vorbind, faţă de oameni, pentru că noi, atunci, ne-am luat un angajament, un angajament pe care primarul nu-l respectă sub nicio formă, pentru că nu a căutat nici măcar o soluţie", mai spune consilierul local liberal. 

"Singurul reprezentant al Primăriei în AGA Apă Canal este primarul"

Mai mult, Mihai Coteţ şi ceilalţi consilieri locali de dreapta spun că este anormal să li se blocheze accesul la documentele unei societăţi comerciale la care Primăria Piteşti deţine 90% din capital. 

"În momentul acesta, singurul reprezentant al Primăriei în AGA Apă Canal este primarul. Noi, în CL, nu avem nici măcar un om în Consiliul de Administaţie de la Apă Canal sau în AGA, prin care să putem obţine informaţii sau să putem influenţa anumite decizii care afectează populaţia. În momentul acesta, vă spun cinstit, se discută în interiorul grupului nostru o modalitate de a modifica acea HCL, prin care să cerem Societăţii Comerciale Apă Canal să nu aplice acele scumpiri, ci să facă majorarea conform hotărârii de CL pe care am luat-o anul trecut, în decembrie. Sau măcar să aplicăm indicele inflaţiei pe un singur an şi, ulterior, să venim cu altă soluţie", mai spune, pentru "Adevărul", Mihai Coteţ.

"Degeaba venim cu investiţii de 180 de milioane de euro în infrastructură, dacă oamenilor le va fi mai greu" 

Aleşii de dreapta din CL Piteşti solicită aducerea la cunoştinţa piteştenilor a stadiului de implementare al proiectul menţionat în comunicat şi a rezultatelor auditului extern despre care pomenea primarul, în calitate de membru AGA, la începutul anului.

"Era mult mai convenabil să căutăm o soluţie de cofinanţare în altă parte şi nu la BERD, în aşa fel încât să nu fim nevoiţi să scumpim apa la nivelul acesta, pentru că, în ritmul ăsta, în următorii patru ani, preţul aproape că se va dubla. Degeaba venim cu investiţii de 180 de milioane de euro în infrastructură, dacă oamenilor le va fi mai greu. Noi de-asta suntem aici, să facem ceva pentru comunitate, nu să umflăm tarifele", mai spune, pentru Adevărul, Mihai Coteţ.

Ce investiţii se fac prin proiect

"Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Argeş" presupune investiţii în domeniul infrastructurii aferente pentru asigurarea furnizării către locuitorii din localităţile selectate a apei potabile la calitatea impusă de cerinţele legislaţiei în vigoare, care transpun prevederile Directivei 98/83/EC privind apa destinată consumului uman, creşterea gradului de colectare a apelor uzate prin extinderea reţelelor de canalizare, precum şi asigurarea serviciilor de colectare a apelor uzate.

"Investiţiile ce urmează a fi realizate prin <<Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Argeş, în perioada 2014-2020>> cuprind investiţii în sistemul de alimentare cu apă potabilă: 18,27 km extindere şi 10,17 km reabilitare aducţiuni; 70,89 km extindere şi 57,80 km reabilitare reţele de distribuţie apă potabila; 7 rezervoare înmagazinare noi şi 10 reabilitate; 4 staţii de tratare apă noi şi una reabilitată; 3 staţii de clorinare noi; 4 foraje noi şi 1 reabilitat; 10 staţii de pompare apă potabilă noi şi 3 reabilitate, dar şi investiţii în sistemul de canalizare menajeră", precizează SC Apă Canal 2000 S.A.

Potrivit primarului Cristian Gentea, tariful se indexează cu inflaţia de 9,52%.

"Tarifele nu s-au indexat la Piteşti din 2017, este însă obligatoriu să o facem acum, ne obligă proiectul european a cărui derulare ar trebui să înceapă (reabilitarea reţelelor, lotul I)", explică edilul.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Un puşti genial din Argeş, în lotul României la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori

 

Mesajul emoţionant al unei antrenoare de gimnastică după reuşita sportivă a unei fetiţe instituţionalizate 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite