Cum s-ar putea distruge Pădurea Trivale cu vile turistice. Activişti de mediu: „Nu e întâmplătoare întârzierea declarării pădurii drept arie protejată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terenul pe care va fi construită vila turistică
Terenul pe care va fi construită vila turistică

Un anunţ postat pe site-ul Primăriei privind elaborarea unui plan urbanistic de detaliu pentru o vilă turistică în Pădurea Trivale a încins spiritele la Piteşti, unde activiştii de mediu atrag atenţia că astfel se dă startul construcţiei de pensiuni în zonă. Ei spun că nu e întâmplătoare întârzierea de către Primăria Piteşti a documentaţiei solicitate de Ministerul Mediului pentru declararea Pădurii Trivale drept arie protejată.

Pe site-ul propriu, Primăria îi invită pe piteşteni să formuleze opinii cu privire la o intenţie investiţională descrisă printr-un „Anunţ public privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu, pentru un teren situat în intravilanul municipiului Piteşti, strada Ioan Budai Deleanu–pădure, lotul 1 pentru construire «Vilă turistică»".

Este vorba de o viitoare clădire P+2E, de 12,00 metri înălţime, într-o zonă scoasă din circuitul forestier acum 10 ani, care, potrivit Planului Urbanistic General în vigoare, se încadrează în subzona L1C a locuinţelor individuale sau colective mici cu regim de înălţime de P+1.  Nu şi în opinia oficialilor Primăriei Piteşti, care spun că s-au schimbat regulile de construire în zonă.

Primul care a cerut explicaţii municipalităţii în legătură cu acest aspect este Robertin Rusu, activistul de mediu care în 2015 a sesizat DNA cu privire la scoaterea din fondul forestier a unor importante suprafeţe de teren din Pădurea Trivale (scoatere care nu priveşte însă terenul în cauză, dar în care cercetările au arătat că faptele, prescrise între timp, au fost făcute cu încălcarea unui ordin de ministru, dar au rămas nepedepsite pentru că nu a fost vorba de o legislaţie primară, ci de una secundară).

„Menţionaţi, vă rog, în viziunea primăriei, ce reguli de construire conform PUG în vigoare trebuie să respecte această vilă turistică. Domnule primar, conform PUG aprobat prin HCL nr 113/1999, vila se afla in subzona L1C a locuintelor individuale sau colective mici, de P+1, şi nicidecum in subzone de P+2. Plus că în acea zonă a PUG, fiind pădure, este expres necesară elaborarea de plan urbanistic zonal, PUZ, iar ce s-a elaborat este un simplu PUD”, a scris Roberin Rusu în documentul înaintat, săptămâna trecută, Primăriei Piteşti.

Arhitectul şef al municipiului Piteşti, Cătălin Ghiţă, spune însă că la iniţiativa investitorului privat a fost deja elaborată documentaţia faza PUZ pentru terenul în suprafaţă totală de 836,00 mp şi că printr-o  decizie a Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale din anul 2009, din suprafaţa totală a terenului a fost scoşi definitiv din fondul forestier 292 mp, pentru realizarea investiţiei ”Obiectiv cu funcţiuni de cazare turistică” 

„Documentaţia a parcurs toate fazele de avizare şi de consultare şi informare a publicului, această procedură finalizându-se prin Hotărârea Consiliului Local cu nr. 523 din 2017 de aprobare. Prin urmare terenul de 240 mp este în prezent construibil”, spune arhitectul şef al primăriei Piteşti, care menţionează că deocamdată nu a fost depusă până în prezent nicio documentaţie în vederea obţinerii Autorizaţiei de Construire având ca suport această documentaţie de urbanism.

Potrivit oficialilor Primăriei după demararea acestei proceduri şi prezentarea celorlalte avize necesare,  nu există niciun motiv de respingere a unei viitoari cereri de obţinere a autorizaţiei de construcţie.

Imagine indisponibilă

"E ca şi cum te întreabă poliţistul: «Aveţi carnet»? «Da, am, dar nu vi-l arăt»“.

Pe site-ul Primăriei Piteşti apare, într-adevăr  hotărârea de consiliu cu numărul indicat, însă pe respectiva pagină nu figurează nicio menţiune referitoare la regimul de înălţime. De asemenea, PUZ-ul la care face referire nu apare în secţiunea de informaţii urbanistice şi administrative aferentă, de pe acelaşi site. În plus, municipalitatea nu face publice nici opiniile exprimate în cadrul conultării cu privire la "anunţul public" privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu.

„Mie această hotărâre în sine nu-mi spune absolut nimic fără expunerea explicită a PUZ-ului respectiv. Dacă acest PUZ există, el trebuia afişat pe portalul Primăriei, la secţiunea "Consultare şi informare publică/PUZ" şi acolo el nu există! Există doar PUD-ul acesta despre care vorbim, neconform cu PUG-ul. Este însă posibil că acest PUZ să existe într-adevăr, dar el să prevadă tot regimul de înălţime P+1 şi de aceea Primăria nu-l expune (...). E ca şi cum te întreabă poliţistul: «Aveţi carnet»? «Da, am, dar nu vi-l arăt»”, spune activistul de mediu Robertin Rusu, care cere primarului Piteştiului transpareţă în ceea ce priveşte aceste aspecte. 

Imagine indisponibilă

Dincolo de dreptul fiecărui proprietar de a constru pe terenul său, dacă respectă condiţiile de legalitate, activistul de mediu crede că după aurorizarea unei astfel de construcţii, Primăria va da startul împânzirii Pădurii Trivale de pensiuni în contextul în care municipalitatea piteşteană întârzie de doi ani clarificarea documentaţiei cerute de Ministerul Mediului pentru declararea Pădurii Trivale arie Protejată.

Primăria Piteşti a făcut consultare publică pentru o vilă turistică în Pădurea Trivale, dar opiniile rămân necunoscute. Ce spune un activist de mediu
Primăria Piteşti a făcut consultare publică pentru o vilă turistică în Pădurea Trivale, dar opiniile rămân necunoscute. Ce spune un activist de mediu

Robertin Rusu -activist de mediu

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite