Cum au reuşit un primar, un funcţionar şi alte două persoane să obţină ilegal fonduri APIA de un milion de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corneliu Berevoianu era, la data faptelor, primarul Comunei Nucşoara
Corneliu Berevoianu era, la data faptelor, primarul Comunei Nucşoara

Tribunalul Argeş l-a condamnat, joi, pe fostul primar al comunei argeşene Nucşoara la trei ani de închisoare cu suspendare după ce, împreună cu un funcţionar al primăriei şi alte două persoane  au obţinut obţinut ilegale de la APIA fonduri în valoare de peste 987 mii lei. Şi ceilalţi trei au fost condamnaţi odată cu fostul edil, însă decizia instanţei poate fi atacată cu apel.

DNA i-a trimis în judecată anul trecut, însă faptele pentru care cei patru au fost condamnaţi s-au petrecut începând cu 2011. Procurorii i-au acuzat că timp de trei ani, au obţinut fonduri ilegale de la APIA în valoare de un milion de lei. 

Totul a început când Nae Bălăianu, autointitulat reprezentant al Obştei Scărişoara Mică, deşi nu avea  vreun drept de proprietate pe muntele Scărişoara Mică, a solicitat Primăriei Nucşoara deschiderea unei poziţii de rol fiscal pentru obştea respectivă şi a cerut eliberarea unei adeverinţe pentru A.P.I.A. pe numele obştii, precizând că suprafaţa obştii de 133 ha nu este inclusă în domeniul public al comunei (Procurorii au considerat că demersurile privind constituirea Obştii Scărişoara Mică şi de deschiderea poziţiei de rol agricol au fost realizate în scopul creării unei aparenţe de legalitate cu privire la dobândirea dreptului de proprietate a Obştii Scărişoara Mică asupra terenului în suprafaţă de 133 ha din muntele cu acelaşi nume, aflat pe raza administrativ-teritorială a comunei Nucşoara).

 Primarul de atunci, Berevoianu Corneliu, a dispus efectuarea unor menţiuni false în Registrul Agricol al localităţii pentru deschiderea poziţiei de rol agricol în cazul Obştei Scărişoara Mică. 

Doar că o condiţie necesară pentru  a obţine de la APIA sprijin financiar  era ca Obştea Scărişoara Mică să aibă personalitate juridică. Nae Bălăianu a găsit totuşi o soluţie prin care prin care să obţină fonduri pentru pentru terenurile din muntele Scărişoara Mică, prin intermediul unei alte obşti, legal constituită, în cadrul căreia acesta era şi vicepreşedinte, şi contabil: a determinat 17 din cei 27 proprietari ai celor 133 ha teren din muntele Scărişoara să încheie cu preşedintele obştii respective un contract de comodat ce privea întreaga suprafaţă (pe  care nu o deţineau în totalitate).

Bălăianu a solicitat, astfel, Primăriei Nucşoara transferul suprafeţei de 133 ha de la Obştea Scărişoara Mică, la cealaltă obşte, cerere care a fost aprobată de primarul Berevoianu.

 „Inculpatul Berevoianu Corneliu a dispus eliberarea unei adeverinţe de rol agricol pentru obştea respectivă, pe care a şi semnat-o, care conţine menţiuni false, fiind întocmită pe baza contractului de comodat ce conţine date necorespunzătoare realităţii şi a menţiunilor false din Registrul Agricol“, se arată în rechizitoriu. 

Joi, Tribunalul Argeş l-a condamnat pe fostul primar la trei ani închisoare (pentru instigare la fals intelectual şi fals intelectual şi folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete.

Împreună cu primarul a fost condamnată şi Leontina Veronica Berjea, fost referent superior în cadrul Primăriei comunei Nucşoara, care a primit  doi ani închisoare cu suspendare, pe o perioadă de supraveghere de doi ani.

Nae Bălăianu a fost condamnat la trei ani, tot cu suspendare, iar Liviu Fulga, şi el inculpat în dosar, a primit  doi ani cu suspendare

Potrivi deciziei instanţei, care nu este definitivă, inculpaţii sunt obligaţi şi la plata prejudiciului.  

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite