Cum se recoltează corect cătina, în funcţie de substanţele active de care vrem să beneficiem. Modalităţi de păstrare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: infuziedesanatate.ro
Foto: infuziedesanatate.ro

Cătina este o plantă foarte apreciată în fitoterapie datorită faptului că poate fi folosită în întregime – muguri, frunze, fructe, scoarţă – pentru diverse remedii. În funcţie de ce substanţe active sunt vizate, părţile acestei plante se recoltează la anumite momente.

Cătina este un arbust spinos, cu frunze liniar lanceolate, de 2-6 cm lungime, foarte scurt peţiolate, cu peri solzosi, de culoare cenuşie - argintie, până la arămie - roşcată, ale cărui flori, mici şi gălbui, apar înaintea frunzelor, în perioada aprilie-mai, cu binecunoscutele fructe, sub formă de bobiţe portocalii (6-8 mm).

Cum şi când se recoltează fructele

Bogate în zaharuri, acizi organici, pectine. polifenoli şi tananţi, flavonoide, celuloză, proteine, cu un conţinut de ulei deosebit de complex, betacaroten, microelemente (fosfor, calciu, magneziu, sodiu, fier) vitamine liposolubile  (A, E, F, D ), vitamine hidrosolubile (C, P,  K, B1-B9 ), aminoacizi esenţiali, acizi graşi esenţiali şi nu numai, fructele sunt, într-adevăr, cea mai utilizată parte a plantei. 

Aceste părţi ale plantei se recoltează, de obicei, la sfârşitul lunii august, dar şi în luna decembrie.

„Totuşi, în funcţie de substanţele pe care le dorim, putem diferenţia perioada de recoltare: sfârşitul lui august, până la începutul lui septembrie, când cătina conţine cantităţi mari de vitamina A şi C, sau lunile noiembrie şi decembrie, când conţinutul de substanţe din complexul B este mai bogat”, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea.

Culegerea se face cu tot cu rămurele, întrucât arbustul are o uimitoare putere de regenerare, astfel încât anul următor va avea şi mai multe ramuri.

„Odată culese, fructele se usucă direct pe rămurele. Indicat este ca uscarea să se facă sub jet de aer călduţ, 35-40 de grade Celsius, altfel, la uscare normală, fructul se deteriorează. Dacă vrem să le utilizăm în stare proaspătă, le desprindem de pe ramuri cu o furculiţa. Le putem, de asemenea, conserva pe cale naturală, cu miere (60% miere, 40% fructe de cătină sau cantităţi egale), amestecul putând fi păstrat la frigider", mai spune Elena Badea.

De asemenea, pentru păstrarea fructelor este recomandată şi congelarea lor cât mai rapidă, ca să le putem folosi, apoi, tot timpul anului.

„Dacă din fructe urmează să preparăm tinctură, decoct sau ulei, este nevoie de uscarea lor pe cale artificială, în uscătoare, etuve, la 60-70 grade C. Uscarea se poate face şi, acasă, în cup­torul aragazului, cu uşa intredes­chi­să”, mai spune Elena Badea.

Când şi cum recoltăm mugurii, scoarţa şi frunzele

Şi mugurii arbustului sunt apreciaţi în fitoterapie datorită proprietăţilor de stimulare a sistemului imunitar şi de tonifiere a sistemului nervos. "Perioada de recoltare a mugurilor este primăvara, când aceştia sunt suficient de dezvoltaţi, dar nedesfăcuţi. Se adună, simplu, cu mâna", spune specialistul.

Tot primăvara, atunci când începe să circule seva, se recoltează şi scoarţa. Sunt vizate tulpinile plantelor care au cel puţin 3 ani. „Putem folosi un briceag sau un cuţit cu care se crestăm scoarţa, de jur, împrejur, circular, la o distanţă de 10-20 cm. Pentru desprinderea efectivă, se fac şi incizii longitudinale”, explică Elena Badea.

Frunzele se recoltează în perioada imediat anterioară înfloririi plantei sau în timpul înfloririi plantei. „Se aleg frunzele ajunse la maturitate, întregi, neatacate de dăunători, care se desprind cu mâna. Procedura trebuie efectuată numai pe timp însorit şi uscat”, recomandă specialistul.

Scoarţa şi frunzele plantei au un conţinut mare de sitosferol şi de tocoferol. Totuşi, vitaminele liposolubile sunt instabile în mediu acid, iar vitaminele hidrosolubile sunt instabile în mediu alcalin.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite