Cum puteţi cere daune în cazul prejudiciilor produse de animale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Termenul de prescripţie a acţiunii în cazul prejudiciilor produse de animale e de 3 ani FOTO: Ziarul de Iaşi
Termenul de prescripţie a acţiunii în cazul prejudiciilor produse de animale e de 3 ani FOTO: Ziarul de Iaşi

În cazul în care v-au fost produse, sub diverse forme, prejudicii de către animale domestice sau sălbatice, puteţi cere daune. În materialul de mai jos puteţi afla care sunt modalităţile prin care puteţi cere daune în aceste cazuri.

După cum precizează avocatul Cristina Leţu, ”proprietarul animalelor domestice, animalelor sălbatice ce trăiesc în captivitate, gestionarul fondului de vânătoare, administratorul fondului cinegetic sau autoritatea publică centrală răspund pentru prejudiciile cauzate de animale, independent de orice culpă, chiar dacă acestea au scăpat de sub paza lor. Exonerarea de răspundere pentru prejudiciul cauzat de animale poate interveni numai în măsura în care se face dovada că respectiva daună a fost produsă de fapta victimei înseşi, de fapta unui terţ sau dintr-o cauză de forţă majoră”.

În astfel de situaţii, aveţi dreptul să solicitaţi de la persoana care deţine animalul în posesie sau cel care are obligaţia de supraveghere acoperirea prejudiciului atât material, cât şi moral (de exemplu, degradarea sau distrugerea unui bun, vătămarea integrităţii corporale sau a sănătăţii unei persoane, atingerea adusă onoarei, reputaţiei, a acelor valori nepatrimoniale legate indisolubil de persoană).

În acest sens, trebuie să identificaţi datele privind proprietarul care deţine animalul în pază, să estimaţi valoarea prejudiciului cauzat şi să pregătiţi materialul probator (puteţi folosi proba cu martori, înregistrări audio/video, fotografii, raportul de expertiză medico-legală, precum şi alte acte medicale ce fac dovada tratamentului suportat în urma acţiunilor cauzate de animalul respectiv).

”În cazul în care proprietarul animalului refuză să acopere amiabil prejudiciului cauzat, cel prejudiciat trebuie să promoveze o acţiune de răspundere delictuală la instanţa de judecată de la domiciliul pârâtului, în cuprinsul căreia să solicite repararea prejudiciului material, precum şi a celui moral, sub aspectul suferinţelor fizice, psihice suportate, precum şi alte cheltuieli ocazionate de depunerea acţiunii”, mai precizează Cristina Leţu.

Termenul de prescripţie a acţiunii este de trei ani şi începe să curgă din momentul în care persoana vătămată a cunoscut sau trebuia să cunoască existenţa prejudiciului şi persoana obligată să-l repare.


 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite