Cum prepari tinctura de volbură, licoarea care influenţează ficatul şi ajută digestia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: infuziedesanatate.ro
Foto: infuziedesanatate.ro

Volbura sau rochiţa rândunicii este una dintre multele plante cu efecte terapeutice surprinzătoare, unele confirmate prin cercetări de laborator.

Planta -  căţărătoare sau târâtoare - este una dintre buruienile pe care n-ai cum să nu le observi, graţie florilor în formă de trompetă, albe sau roz pal.

Este destul de răspândită, iar şansele să poţi aduna câţiva pumni pentru a-i avea în cămară nu trebuie irosite, pentru că buruiana chiar are calităţi medicinale apreciabile.

„Proprietăţile sale curative sunt: laxativ sau purgativ în funcţie de doză, coleretic, colagog, depurativ. (prin efectul laxativ)”, explică Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro.

Planta are indicaţii terapeutice în uz extern (abcese, arsuri, furuncule, răni), dar mai ales în  uz intern: boli gastrointestinale, constipaţii, dischinezii biliare, tuse.

Măreşte secreţia biliară, influenţând favorabil ficatul

Iată o reţetă de licoare recomandată în constipaţii şi nu numai, pe care o poţi prepara acasă: tinctura de volbură.

"Pentru preparare ai nevoie de 20 grame volbură uscată şi macinată groscior pe care le pui la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs diştilat obţinut în gospodărie, timp de 10 zile, având grijă să le agiţi de trei-patru ori pe zi. La sfârşitul perioadei filtrezi şi apoi laşi la decantat timp de şase luni. Termenul de valabilitate este de doi ani, de la dată pre­pă­rarii. Doza recomandată este de trei linguriţe pe zi. Tinctura măreşte secreţia biliară, influenţând favorabil ficatul, doza recomandată în acest caz fiind două-patru linguri pe zi", spune Elena Badea.

Specialistul avertizează că volbura trebuie utilizată în cantităţi mici din cauza efectelor sale puternic laxative. Cantităţile mari pot provoca dureri de stomac.

„Nu o utiliza dacă eşti însărcinată sau alaptezi! De asemenena, nu utiliza volbura dacă ai apendicită, colită, boala Crohn sau sindromul colonului iritabil!”, mai spune Elena Badea care recomandă consultarea unui medic înainte de a folosi un preparat pe bază de volbură.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite