Cum prepari lichiorul de nuci. Savuroasa băutură are proprietăţi terapeutice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SURSĂ foto: yve.ro
SURSĂ foto: yve.ro

Nucile sunt o sursă importantă de energie pentru organism. Au un conţinut ridicat de lipide, dar din categoria celor bune, care contracarează colesterolul rău (LDL) şi trigliceridele. În plus, conţin antioxidanţi care încetinesc procesul de îmbătrânire a pielii. Iată câteva motive pentru care aceste fructe sunt apreciate inclusiv în fitoterapie.

Le putem consuma ca atare (minimum 7-8 nuci uscate pe zi, pentru a beneficia din plin de efectele amintite) sau sub forma unor preparate din fructele verzi.

Două licori terapeutice din nuci şi rachiu

Tinctura de nuci este una dintre cele mai apreciate reţete cu efect terapeutic.

„Avem nevoie de 20 nuci verzi, pe care le tăiem în sferturi şi le punem într-o sticlă cu gât larg. Turnăm deasupra un litru de rachiu, în aşa fel încât să acopere nucile cu un strat gros de 2-3 degete. Lăsăm recipientul timp de două – patru săptămâni la soare sau la căldură, apoi strecurăm şi depozităm", explică, pentru Adevărul, specialistul în  fitoterapie Elena Badea

Preparatul curăţă stomacul, ficatul şi sângele şi înlătură hipotonia (lenevia) stomacală şi colită de putrefacţie. 

„Este, de asemenea, un remediu excelent contra sângelui îngroşat. Se ia câte o linguriţă plină în funcţie de necesitate”, recomandă specialistul.

Pe acelaşi principiu se prepară şi savurosul lichior de nuci, un aliment-medicament cu efecte similare.

"Avem nevoie tot de 20 nuci verzi, dar şi de un baton mic de vanilie, două - trei cuişoare, o bucată de scorţişoară şi de coaja unei jumătăţi de portocală. Ingredientele se pun într-o şi se acoperă cu rachiu. Se lasă la macerat, la fel ca tinctura, între două şi patru săptămâni. Deosebirea e că, la final, avem nevoie de o jumătate de kilogram de zahăr, pe care îl fierbem în 250 ml de apă, care, după răcire, se toarnă peste tinctura filtrată”, explică specialistul.

Fiind vorba de două preparate pe bază de alcool, cereţi sfatul medicului înainte de a le utiliza!

Din fericire, în România aceste fructe există din belşug, ţara noastră fiind unul din principalii producători de nuci din Uniunea Europeană şi unul din primii şapte producători la nivel global. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite