Cum prepari acasă siropul de muguri de brad. Reţete simple pentru tuse şi bronşită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Substanţele active pe care mugurii şi frunzele de brad le conţin le conferă acestora proprietăţi antireumatice, antiseptice, diuretice şi expectorante de care putem profita pentru a ne recâştiga starea de sănătate. Un specialist în fitoterapie recomandă două reţete pe cât de simple, pe atât de eficiente.

„Mugurii şi frunzele conţin uleiuri volatile, rezine, clorofilă şi caroteni, substanţe foarte valoroase când vine vorba de tratarea unor boli de sezon“, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea.

Ceaiurile din muguri şi frunze sunt deja recunoscute pentru eficienţa lor în tratarea infecţiilor respiratorii, prevenirea răcelilor, redobândirea tonusului tenului, dar ele nu sunt singura formă în care aceste produse ale bradului pot fi folosite în slujba sănătăţii.

Tinctura de muguri de brad, spre exemplu, poate fi cu succes utilizată pentru gargare, în caz de tuse sau bronşită cronică şi pentru masajul tâmplelor şi frunţii în caz de migrene.

O reţetă care nu dă greş

Specialistul în fitoterapie recomandă o reţetă simplă pentru un preparat pe care e bine să-l avem la îndemână. „Punem într-o sticlă 15 linguri de muguri tocaţi, două linguri de răşină şi jumătate de litru alcool alimentar de 90 de grade, nediluat. Lăsăm conţinutul la macerat vreme de zece zile, după care filtrăm. Tinctura astfel obţinută se depozitează în sticluţe mici, închise la culoare şi se utilizează la nevoie, pentru simptomele amintite”, spune specialistul.

Să amintim însă şi de siropul de muguri de brad, foarte util în caz de tuse şi bronşită cronică, anemie, demineralizare, debilitate, anorexie, lipsa poftei de mâncare , dar şi pentru stimularea digestiei, oboseală intelectuală.

„Este un preparat care se obţine la rece punând într-un recipeient de sticlă alternativ straturi de miere şi de muguri de brad de aproximativ două degete fiecare având grijă că ultimul strat se fie de miere. Se închide ermetic vasul şi se lasă la macerat la loc răcoros timp de patru-opt săptămâni. La final, se filtrează conţinutul, iar siropul obţinut se trage în sticle închise la culoare. Preparatul redresează inclusiv  valorile glicemiei şi reglează activitatea nervoasă, având un efect tonic şi reconfortant foarte intens”, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite