Cum se prepară vinul şi sucul de leurdă,  ideale pentru prevenirea unor boli şi recuperarea după altele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Leurda (Allium ursinum), o plantă perenă care creşte în zonele umede, poate fi utilizată în diverse moduri, de la salată şi pesto, până la decocturi şi tincturi. Puţină lume ştie că din leurdă se poate prepara un suc şi un vin cu apreciate proprierăţi terapeutice.

Calităţile curative ale plantei sunt cunoscute încă din Antichitate, când medicii Greciei antice şi cei ai Imperiului Roman recomandau leurda pentru curăţarea sângelui şi pen­tru tratarea a numeroase de boli, de la viermi intestinali până la afecţiuni ale plămâni­lor.

Studiile ulterioare au demonstrat că frunzele proaspete au efecte antiseptice, bactericide, antitoxice, diuretice, hemostatice, hipotensive, antisclerotice, vermifuge şi stimulatoare ale peristaltismului intestinal şi i-au confirmat locul printre cele mai puternice detoxifiante naturale.

Iată, mai jos, o reţetă pentru obţinerea unui preparat  ideal pentru acest sezon, în care organismul e mai vulnerabil la viruşi: vinul de leurdă.

„Se toacă 200 g de plante, se pun într-o sticlă, adăugând deasupra un litru de vin. Amestecul se lasă la macerat 10 zile, agitând de două-trei ori pe zi. Preparatul se strecoară şi se depozitează în locuri întunecate. Se recomandă administrarea unei linguri, de două ori pe zi, timp de 6 săptămâni, pentru prevenirea bolilor de natură virală”, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea.

Specialistul recomandă şi un suc natural de leudă, excelent în recuperarea după bolile infecţioase.

„Avem nevoie de o mână de frunze de leurdă, adăugate într-un mixer electric, cu trei sferturi dintr-un pahar cu apă. Se mixează două-trei minute, apoi se lasă să stea în repaus un sfert de oră. După ce au trecut cele 15 minute, se filtrează amestecul şi se obţine aproximativ un pahar de suc cu o culoare verde intensă”, precizează Elena Badea.

Nu este singura modalitatea prin care poţi face suc de leurdă. Preparatul de obţine şi din mixarea aceleiaşi cantităţi de frunze tăiate cu un pahar de apă calduţă (nu fierbinte).

„Amestecul se lasă la macerat patru ore, apoi se filtrează şi vei obţine puţin mai mult de un pahar de suc de leurdă, doză care va fi consumată pe stomacul gol, imediat după preparare. Sucul obţinut astfel, ca şi cel obţinut după reţeta precedentă, vindecă afecţiunile aparatului digestiv, cele intestinale şi elimină paraziţii intestinali. Consumul zilnic, ajută la refacerea florei intestinale, mai ales după bolile infecţioase”, încheie specialistul în fitoterapie.

Orice problemă medicală aveţi, vă recomandăm să cereţi întâi sfatul unui medic şi să nu vă trataţi singuri.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite