Cum se prepară decoctul de iasomie. Două reţete simple pentru sindromul picioarelor obosite

Cum se prepară decoctul de iasomie. Două reţete simple pentru sindromul picioarelor obosite

Foto: gradinamax.ro/product

Iasomia (Jasminum communis) este apreciată mai cu seama pentru efectele sale stimulente asupra organismului uman. Ceaiurile sunt cele mai frecvente forme de utilizare, însă există preparate care valorifică şi mai bine calităţile terapeutice ale plantei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Iasomia are acţiune anestezică, atringentă, narcotică, parfumantă, sedativă, tonică, vermifugă şi vulnerară.
 
„Florile conţin un ulei eteric volatil (principiul activ fiind jasmona) cu miros deo­sebit, larg folosit în industria parfumurilor. Frun­zele conţin derivati de acizi salicilici (salicina), flavo­nozide, mucilagii şi taninuri”, explică Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro.
 
Printre preparatele recomandate de specialist se numără şi decoctul de iasomie care poate fi preparat atât din frunze, cât şi din frunze şi flori împreună, tehnica fiind diferită.
 
„Decoctul din frunze se prepară din patru linguri de frunze de Iasomie uscate şi mărunţite groscior care se fierb la foc mic timp de 30 minute în 500 ml apă. Ai grijă ca la final să completezi apa evaporată, după care filtrezi”, explică Elena Badea.
 
În schimb, decoctul din frunze şi flori se prepară în două etape.
 
„În prima, se fierb la foc mic două linguri de frunze de iasomie timp de 20 minue, în 500 ml de apă. În etapa a doua, peste fiertură se adaugă două linguri de flori şi se lasă la infuzat 10 minute, apoi se filtrează şi se bea călduţ”, spune specialistul.
 
Din decoct se administrează câte două ceşti de ceai pe zi, îndulcite după gust cu miere. 
 
"Este recomandat pentru sindromul picioarelor obosite, boli ale aparatului respirator (însoţite de tuse spastică), cefalee, migrene, boli alergice din sfera cailor respiratorii superioare, gută. Sub formă de gargară, decoctul obţinut din frunze de Iasomie este util ca adjuvant în diverse boli ale cavitaţii bucale: afte, gingivite, micoze, abcese dentare”, mai spune Elena Badea. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: