Cum se prepară acasă cafeaua de ghindă. Beneficiile multiple ale licorii exotice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursă foto: AnideScoala.ro
Sursă foto: AnideScoala.ro

Deşi prea puţin utilizate în alimentaţie, ghindele au, datorită conţinutului important de proteine, glucide, taninuri, uleiuri, potasiu, magneziu, calciu, fier, vitamina B6 şi antioxidanţi, o valoare nutriţională apreciabilă, iar pe deasupra şi proprietăţi terapeutice deosebite.

Virtuţile medicinale ale fructelor stejarului sunt date de calităţile lor energizante, antioxidante, antiinflamatoare, antitumorale, diuretice şi de stimulare a secreţiei de insulină.

O formă savuroasă de adminstrare este cafeaua de ghindă, obţinută prin prăjirea ghindelor, de preferat împreună cu seminţe de năut (jumătate din cantitatea de ghindă), prin amestecare continuă. După răcire se râşnesc precum boabele de cafea obişunită până când se obţine o pulbere fină care se depozitează în borcane închise.

„Cafeaua de ghindă pisată se preapară dintr-o linguriţă de pulbere, la o ceaşcă de apă", explică specialistul în fitoterapie Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro, care recomandă preparatul inclusiv pentru combaterea intoxicaţiei alcoolice, caz în care se administrează câte trei ceşti de cafea pe zi, dupa mese.

Cafeaua de ghindă este recomandată şi în caz de oboseală fizică şi psihică, dureri de cap: una-două ceşti, la nevoie, uşor îndulcite cu miere.

Preparatul este recomandat (neîndulcit, însă) şi în cazul colitelor de fermentaţie şi enteritelor, când se administrează înainte de masă.

Ca şi alunele, ghindele nu sunt indicate pentru oricine, pentru că pot provoca alergii, ceea ce înseamnă că înainte de a consuma preparate din ghindă trebuie să cereţi sfatul unui medic.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite