Cum se prepară acasă alifia şi cataplasma de coada-şoricelului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Casa-Gradina.ro
Foto: Casa-Gradina.ro

Folosit în special la prepararea de infuzii şi extracte de uz intern, muşeţelul este şi componentă  de bază a unor preparate de uz extern cu efect puternic cicatrizant.

Muşeşelul, una dintre cele mai răspândite buruieni de leac,  este recunoscut mai ales pentru acţiunea antispasticã, antiinflamatorie, carminativã şi antialergicã.

Planta are, de asemenea, capacitatea de a inhiba stafilococii şi streptococii şi de a stimula imunitatea organismului.

Efectul epitelizant şi cel cicatrizant recomandă planta în arsuri, plăgi supurate, ulcere varicoase, eczeme, abscese dentare, acnee, contuzii, degerături, dar şi în tratarea hemoroizilor, pentru care fitoterapeuţii recomandă alifia de coada-şoricelului, un preparat ce poate fi obţinut acasă.

„Avem nevoie de 90 g de unt nesărat (sau untură), care se pune la încălzit. Se adaugă 15 grame de  flori de coada-şoricelului proaspăt culese şi tăiate fin şi 15 grame frunze de zmeur, tăiate fin. Se amestecă până se topeşte grăsimea şi se iau de pe foc. Se lasă 12 ore acoperite. În ziua următoare se reîncălzesc, se strecoară printr-o bucată de pânză şi se toarnă în borcane curate, păstrându-se în frigider. Alifia de foloseşte în caz de hemoroizi”, recomandă Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro

Tot în uz extern, specialistul recomandă şi o cataplasmă pe bază de coada-şoricelului: o mână de flori mărunţite de coada-şoricelului se lasă timp de una-două ore să se înmoaie în apă caldă (40-50 de grade Celsius). 

"Se aplică direct pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon, şi se ţine vreme de o oră", spune Elena Badea, care recomandă consultarea unui medic înainte de a apela la preparate naturiste. 

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite