Cum se pregăteşte „raţa cerşetorului“, un inedit preparat culinar

Cum se pregăteşte „raţa
cerşetorului“, un inedit preparat culinar

”Raţa cerşetorului” se prepară foarte uşor FOTO: momsdish.com

Sunt numeroase feluri de a prepara carnea de raţă. Iar unul dintre aceste feluri a fost descoperit de o gospodină într-un caiet de reţete a buncii sale de acum 60 de ani. Aflaţi din materialul următor cum se prepară o inedită reţetă, intitulată ”raţa cerşetorului”.

După cum spune Honoria Diaconescu, cea care a găsit reţeta într-un caiet al bunicii sale, pentru ”raţa cerşetorului”, ”în afară de orătania menţionată, mai este necesar să aveţi 6-7 ficăţei, o mână de orez, două cepe mari, 150 g de măsline, 3-4 linguri de vin, 7-8 linguri de ulei şi câteva felii de lămâie fără coajă. O foaie de dafin şi un vârf de cuţit piper completează ingredientele”. De unde denumirea de ”raţa cerşetorului”? ”Legenda spune că un cerşetor ar fi găsit o raţă pe drum, iar ulterior a cerut de la mai mulţi oameni întâlniţi diferite ingrediente pentru a o umple. Nu este nici exclus ca raţa să-i fi fost dăruită de un om milostiv, asta ca să nu-i facem cerşetorului un proces de intenţie”, zâmbeşte Honoria Diaconescu.

Revenind la prepararea ”raţei cerşetorului”, aceasta este simplă. Orezul se fierbe separat, iar ficăţeii şi ceapa se călesc în ulei. Raţa bine spălată se umple apoi cu orezul deja fiert, cu ficăţeii şi ceapa călite, pestea ea se adaugă feliile de lămâie, vinul, măslinele şi foaia de dafin, se aşează în tavă şi se pune la cuptor.

Pe parcurs, se poate adăuga un sfert de litru de bulion frecat cu o linguriţă de făină. Se completează cu apă dacă e nevoie. ”Sosul trebuie să arate ca o smântână subţire”, spune Honoria Diaconescu. Se fierbe la cuptor cu grijă, întorcând raţa pe o parte şi alta.

Când este ”raţa cerşetorului” este rumenă, se opreşte focul şi se lasă să se răcească. Se serveşte cu mămăliguţă şi castraveţi muraţi. Poftă bună!

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: