Cum se pregăteşte cataplasma cu rozmarin şi când poate fi utilizată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rozmarinul este considerat, în primul rând, un excelent tonic cerebral, renumit pentru capacitatea sa de a îmbunătăţi concentrarea şi memoria. Planta are însă şi alte virtuţi terapeutice, cum ar fi cele antidolorifice, graţie antioxidanţilor şi unei valoroase substanţe active: rozmaricina.

Rozmarinul stimulează absorbţia de oxigen în celule şi este un energizant delicat şi eficient. Are capacitatea de a calma durerile de cap şi migrenele şi de a vindeca depresiile uşoare şi moderate. În plus, este un foarte bun digestiv natural, dar este recomandat şi pentru ameliorarea altor probleme.

„Este un stimulent cunoscut al sistemului circulator, util în probleme asociate cu aparatul cardiovascular, cu circulaţia proastă şi cu tensiunea arterială scăzută.Cercetările au demonstart că rozmarinul conţine cantităţi importante de rozmaricina, un analgesic uşor, şi de antioxidanţi, care ajută la tatarea inflamaţiilor precum artrită şi afecţiunile articulare”, explică Elena Badea, administratorul site-ului infuzie de sănătate.ro.

Principalele substanţe active pe care le conţine rozmarinul sunt: flavonoide, acid rozmarinic, ulei, esential, taninuri, principii amare, acid rezinic, camphor, betacaroten, vitamin C, calciu, fier, magneziu.

„Sunt elemente care îi conferă rozmarinului proprietăţi antiseptice, antispastice, digestive, tonifiante şi antidolorifice”, mai spune Elena Badea.

Leacul pentru de entorse, dureri reumatice, nevralgii şi răni

Pe lângă infuziile, decocturile şi tincturile din această plantă, specialistul recomandă şi o altă modalitate de utilizare a rozmarinului, mai puţin frecvent folosită, dar foarte eficientă în scop  analgezic: cataplasma. 

”Este utilă în caz de entorse, dureri reumatice, nevralgii şi răni. Că să obţii cataplasmă ai nevoie de două-trei linguri de pulbere (obţinută prin măcinarea frunzelor şi florilor uscate), amestecă cu apă caldă, cât să formeze o pastă care se aplică extern. Peste se aşează o bucată de celofan şi se păstrează timp de trei ore”, mai spune Elena Badea.

De precizat că aceeaşi pulbere este utilă şi în caz de a hipotensiune arterială (stabilizează valorile acesteia), caz în care specialistul recomandă o cură de 14 zile în care se ia câte o linguriţă de trei ori pe zi, inaite de masă.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite