Cum se poate oficializa o relaţie în străinătate, fără căsătorie. Variantele uniunii civile sau a parteneriatului înregistrat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În multe ţări din UE vă puteţi oficializa relaţia fără să vă căsătoriţi, prin intermediul unei uniuni civile sau a unui parteneriat înregistrat.

Uniunea civilă le permite celor doi parteneri care locuiesc împreună ca un cuplu să îşi înregistreze relaţia pe lângă autoritatea relevantă, în ţara lor de reşedinţă.

Diferenţele în domeniu sunt mari de la o ţară la alta şi vizează mai multe aspecte importante: dacă puteţi încheia o uniune civilă într-o anumită ţară; ce implicaţii are o uniune civilă; dacă o anumită ţară recunoaşte o uniune civilă încheiată în străinătate.

Trebuie să verificaţi ce norme se aplică în ţara pe care aţi ales-o

Dacă sunt implicate două sau mai multe ţări (spre exemplu, vă mutaţi după înregistrare sau  vă înregistraţi în străinătate) trebuie să ţineţi cont de anumite aspecte.

În cazul partenerilor înregistraţi, drepturile legate de proprietate sau de pensia de întreţinere nu se aplică la fel în toate ţările din UE. Drepturile care derivă din parteneriatul înregistrat într-o ţară pot fi semnificativ diferite în alta.

AICI puteţi afla care este ţara a cărei legislaţie se aplică parteneriatului dumneavoastră. Acest aspect va avea consecinţe importante asupra drepturilor şi obligaţiilor pe care le aveţi ca parteneri înregistraţi.

Unde sunt recunoscute uniunile civile

În anumite ţări din UE, uniunile civile şi parteneriatele înregistrate sunt considerate echivalente sau comparabile cu căsătoria.

Ţările care permit căsătoriile între persoane de acelaşi sex recunosc, în general, şi parteneriatele înregistrate încheiate în alte ţări între persoane de acelaşi sex.

În statele în care legea prevede o formă de parteneriat înregistrat, dar nu permite căsătoriile între parteneri de acelaşi sex, cuplurile de acelaşi sex care s-au căsătorit în străinătate vor beneficia, în general, de aceleaşi drepturi ca şi partenerii înregistraţi.

Totuşi, legislaţiile următoarelor ţări nu permit încheierea de parteneriate înregistrate: Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi România.

Stabilirea în străinătate cu partenerul dumneavoastră civil

În ţările în care parteneriatul înregistrat este considerat echivalent sau comparabil cu căsătoria, partenerii au aceleaşi drepturi în materie de imigrare.

Mai exact, partenerul înregistrat vă poate însoţi dacă vă stabiliţi într-una din ţările respective.

Cuplurile care se stabilesc într-o ţară din UE care nu recunoaşte parteneriatele înregistrate vor fi considerate ca având o relaţie de lungă durată atestată corespunzător. În consecinţă, autorităţile din ţara-gazdă trebuie să faciliteze intrarea partenerului pe teritoriul său şi obţinerea permisului de şedere de către acesta.

AICI găsiţi mai multe informaţii despre dreptul dumneavoastră de şedere în străinătate.

Caz real

Iată un exemplu prezentat de Comisia Europeană, referitor la dreptul de şedere în baza parteneriatului înregistrat.

„Nina (cetăţean al ţării A) vrea să se stabilească în ţara B din motive profesionale, împreună cu partenerul ei înregistrat, Hans, care este şomer. Deşi ţara B nu recunoaşte parteneriatul înregistrat, încheierea acestuia reprezintă dovada unei relaţii de lungă durată. De aceea, Hans o poate însoţi pe Nina, chiar dacă nu are venituri proprii”, se arată pe site-ul europa.eu.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite