Cum a intervenit în 1968 preşedintele american Lyndon Johnson pentru ca România să nu fie invadată de sovietici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele american Lyndon Johnson (al treilea în imagine, de la stânga la dreapta) alături de ambasadorul sovietic Anatoli Dobrînin (primul din dreapta) FOTO: historycentral.com
Preşedintele american Lyndon Johnson (al treilea în imagine, de la stânga la dreapta) alături de ambasadorul sovietic Anatoli Dobrînin (primul din dreapta) FOTO: historycentral.com

Pe 20 august 1968, Cehoslovacia era invadată de trupele sovietice. Şi tot în august 1968, România a fost aproape să aibă aceeaşi soartă. Numai că intervenţia preşedintelui american Lyndon Johnson le-a schimbat sovieticilor planurile.

Dezvăluiri legate de intenţia sovieticilor de a invada România şi de intervenţia la vârf a americanilor au fost făcute de către fostul diplomat Anatoli Dobrînin în cartea “Confidenţele unui ambassador sovietic la Washington” (Editura Meteor Press, 2016). Acesta a fost cel mai longeviv ambasador sovietic în SUA din toate timpurile, rămânând în funcţie 24 de ani, între 1962 şi 1986.

În noaptea de 20/21 august 1968, majoritatea forţelor armate ale statelor reunite în Pactul de la Varşovia, dar aflate sub comanda URSS, au invadat şi au ocupat Cehoslovacia în doar câteva ore.

Atunci, într-o situaţie internaţională extrem de dramatică, Occidentul a tăcut mâlc, făcându-se că nu observă nimic. Iar unica opoziţie faţă de atac a venit din partea lui  Nicolae Ceauşescu, singurul lider comunist care a protestat, exprimându-şi vehement opoziţia faţă de invadarea Cehoslovaciei.

În cartea sa, fostul ambasador sovietic spune că pe 28 august 1968, secretarul de stat american Dean Rusk l-a convocat urgent „ca să-mi spună că aflase despre mişcări neaşteptat de active ale trupelor sovietice de-a lungul frontierei cu România în ultimele 24 de ore. În Occident, existaseră mereu speculaţii despre posibilitatea unei invazii sovietice în România, bazate în principal pe refuzul acesteia de a participa la acţiunea comună, alături de alte state membre al Tratatului de la Varşovia, împotriva Cehoslovaciei. Într-adevăr, Moscova era foarte supărată pe conducătorul român Nicolae Ceauşescu, iar trupele sovietice făcuseră manevre tactice demonstrative în apropierea frontierei cu România”.

Mişcările trupelor sovietice erau însă urmărite cu atenţie de către serviciile de informaţii din Vest şi vestea despre ele a ajuns rapid şi la urechile preşedintelui american Lyndon Johnson. Acesta l-a sunat urgent pe secretarul de stat Dean Rusk şi i-a transmis un mesaj special pentru guvernul sovietic, mesaj transmis prin intermediul ambasadorului Dobrînin. Iată conţinutul mesajului: „În numele umanităţii, vă cerem să nu invadaţi România, deoarece consecinţele vor fi imprevizibile”.

În scurt timp, ambasadorul sovietic a sunat la Moscova pentru a i se răspunde cât mai repede. Iar în doar câteva ore, Anatoli Dobrînin a transmis răspunsul secretarului de stat american: „Am fost instruit să vă aduc la cunoştinţă că rapoartele despre o iminentă pătrundere a trupelor sovietice în România sunt special orchestrate de anumite cercuri în scopul inducerii în eroare a guvernului american”.

Ulterior, situaţia s-a detensionat rapid.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite