Cum a încercat Paul Lambrino să blocheze ceremonia de reînhumare a lui Carol al II-lea. Nepotul monarhului a trimis o cerere la Patriarhia Română

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mormântul lui Carol al II-lea va fi lângă cel al regelui Mihai şi cel al reginei Ana FOTO: Denis Grigorescu
Mormântul lui Carol al II-lea va fi lângă cel al regelui Mihai şi cel al reginei Ana FOTO: Denis Grigorescu

Rămăşiţele pământeşti ale regelui Carol al II-lea şi ale reginei mamă Elena vor fi mutate sâmbătă, 9 martie, în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş, alături de mormintele regelui Mihai şi ale reginei Ana. Slujba religioasă va începe la ora 12.00, iar la eveniment vor fi prezenţi, printre alţii, principele Radu, principesa Sofia şi principesa Maria.

Sicriul cu rămăşiţele pământeşti ale regelui Carol al II-lea se găseşte în prezent într-o criptă special amenajată în curtea mănăstirii Curtea de Argeş, aduse în februarie 2003 de la Lisabona, Portugalia, unde acesta a fost înhumat în 1953.

Peste 5.000 de oameni sunt aşteptaţi la evenimentul programat sâmbătă, 9 martie, după cum ne-au declarat surse din cadrul Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului

Ceremonia funerară va începe cu un serviciu religios oficiat în Vechea Catedrală şi se va încheia cu ceremonia înhumării în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală. Îşi vor da concursul militarii Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul", precum şi cei ai Batalionului Vânători de Munte 33 "Posada" din Curtea de Argeş.

"Reînhumarea osemintelor regelui Carol al II-lea în nouă Necropolă Regală, construită inclusiv la dorinţa regelui Mihai I, este absolut firească. Ar fi în primul rând nedrept că osemintele unui rege al României să nu stea alături, la loc de cinste, de cele ale altor regi, şi să rămână într-o capela izolată unde au fost aşezate strict provizoriu în anul 2003, neexistând atunci o altă posibilitate. În al doilea rând, din raţiuni practice, vechea biserica a mănăstirii Curtea de Argeş, inclusiv capela respectivă, întră într-un amplu proces de restaurare care va necesită lucrări speciale şi inclusiv restricţionarea accesului public în acea capelă", a declarat pentru Adevărul Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

În urmă cu o săptămână, Paul Lambrino, nepotul regelui Carol al II-lea, s-a opus reînhumării bunicului său în Necropola Regală, motivând că nu a fost consultat în acest sens. Mai mult, Paul Lambrino a făcut şi o cerere ca Patriarhia Română pentru anularea avizului de reînhumare a regelui Carol al II-lea. În cele din urmă, lucrurile s-au detensionat. "Am avut un dialog cu Prinţul Paul în legătură cu reînhumarea bunicului său Carol al II-lea. A fost invitat oficial pe 9 martie la reînhumare. A fost de acord cu participarea la funeralii. Sperăm să nu se mai ivească supărări!", a declarat ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului.

Elena Lupescu, îngropată la câteva sute de metri de Carol al II-lea

Carol al II-lea, care a purtat coroana pe cap între 8 iunie 1930 şi 6 septembrie 1940, a murit la 4 aprilie 1953 în Portugalia, la vârsta de 59 de ani, fiind înhumat la capela Regilor Portugaliei din mănăstirea São Vicente de Fora din Lisabona. Pe 13 februarie 2003, rămăşiţele sale pământeşti au fost aduse în România, la Curtea de Argeş

În biserica Mănăstirii Curtea de Argeş, aflată la aproximativ o sută de metri de Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, se găsesc, pe de o parte, mormintele Regelui Carol I şi al Reginei Elisabeta, între care se află o cutiuţă pirogravată, cu osemintele micuţei prinţese Maria (1870-1874), iar de cealaltă parte se află mormintele Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria.

Elena Lupescu, marea iubire a lui Carol al II-lea, este înmormântată la aproximativ 300 de metri de Necropola Regală, acolo unde va fi mutat sicriul lui Carol al II-lea, într-o zonă privată a Mănăstirii Curtea de Argeş, în spatele unui gard metalic, într-o zonă unde vizitatorii obişnuiţi nu au acces. În faţa mormântului este un dreptunghi de marmură pe care scrie simplu: Elena Lupescu – 1899-1977. Mormântul Elenei Lupescu este practic într-un mic cimitir unde îşi dorm somnul de veci mai mulţi călugări ai mănăstirii.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite