Cum a fost prins hoţul celebrului tablou Mona Lisa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 21 august 1911, Mona Lisa, cel mai celebru tablou din lume, pictat de Leonardo Da Vinci, dispărea de la Muzeul Luvru din Paris, acolo unde se afla de mai bine de un secol. Cum a fost găsită faimoasa pictură după doi ani, aflaţi din materialul următor.

După ce stătuse o bună perioadă la Palatul Fontainebleau şi apoi la Versailles, tabloul Mona Lisa a fost mutat la Luvru după Revoluţia Franceză din 1789 şi a petrecut o scurtă perioadă chiar în dormitorul lui Napoleon de la Palatul Tuileries.

Mona Lisa a dispărut de la Muzeul Luvru pe 21 august 1911, zi în care muzeul era închis, după veche tradiţie ce spune că prima zi din săptămână este dedicată curăţeniei în muzeu. Lipsa celebrului tablou de pe peretele sălii unde era expus a fost constatată după-amiaza, însă nimeni nu a intrat în panică, şi asta pentru că în repetate rânduri tabloul fusese dus într-un atelier de reproduceri de la Muzeul Luvru.

Însă pe 22 august 1911 a fost găsită rama tabloului sub casa unor scări. Muzeul a fost golit în grabă şi poliţia a intrat în alertă. După primele ore, mai multe experimente făcute de Poliţie demonstrau supravegherea slabă şi superficială a celebrului muzeu parizian.

Printre cei suspectaţi că ar fi putut comite furtul s-a numărat şi Pablo Picasso. În 1911, un prieten al scriitorului Guillaume Apollinaire sustrăsese de la Luvru mai multe statuete şi măşti. Două dintre obiectele furate le-a dăruit lui Picasso, cu rugămintea să nu le expună. Acesta le-a pus într-un dulap şi a uitat de ele. Peste ceva timp, hoţul s-a lăudat unui ziar cu isprava sa, ca apoi să facă declaraţii exacte poliţiei. Lui Apollinaire i-a fost percheziţionată casa şi ambii artişi s-au speriat. Au vrut să pună obiectele într-un cufăr pe care să-l arunce în Sena, dar apoi s-au hotărât să le predea redacţiei „Paris-Journal”. Appolinaire a fost arestat şi după alte două zile Picasso a fost dus la judecătorul de instrucţie. În scurt timp, cei doi au fost eliberaţi din lipsă de probe.

Adevăratul hoţ avea să fie prinsă după mai bine de doi ani, în decembrie 1913. Vincenzo Peruggia lucra la Lucru, fiind angajat pentru a realiza sticla securizată pentru mai multe tablouri celebre, printre care se număra şi Mona Lisa.

După ce s-a ascuns într-un dulap de la Luvru, Peruggia pur şi simplu a desfăcut tabloul, a luat pânza şi a ascuns-o sub haină. Numai că atunci când a încercat să iasă din clădire, uşa era încuiată. Norocul său a fost că un instalator care se afla în clădire mai avea o cheie şi i-a deschis uşa.

În următorii doi ani, poliţia a audiat sute de persoane, şi chiar pe Vincenzo Peruggia de două ori, concluzionând că el nu are nicio legătură cu furtul.

În decembrie 1913, patronul unei galerii de artă din Florenţa a primit o scrisoare de la un bărbat care spunea că deţine Mona Lisa. Scrisoarea era semnată ”Leonardo”. După ce a stabilit o întâlnire cu dealerul de artă şi cu directorul galeriilor Uffizi în Florenţa, Peruggia a apărut cu pictura pe care o ţinuse ascunsă timp de doi ani într-un geamantan în apartamentul său. Vincenzo Peruggia a spus că a furat tabloul pentru a îl returna în Italia, ţara sa de origine. A fost arestat şi condamnat la 7 luni de închisoare.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite