Cum se extrage corect căpuşa din piele dacă ai ghinionul să fii muşcat. Greşeala frecventă care agravează situaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu orice muşcătură de căpuşă poate transmite Boala Lyme. Foto SJU Piteşti
Nu orice muşcătură de căpuşă poate transmite Boala Lyme. Foto SJU Piteşti

Din aprilie până în prezent, zeci de persoane au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Piteşti, fiind muşcate de căpuşe. În plin sezon al atacurilor căpuşelor, medicii amintesc că este esenţial ca acestea să fie îndepărtate la timp şi corect.

Sezonul cald, când oamenii încep să îşi desfăşoare tot mai multe activităţi în aer liber, la iarbă verde, aduce cu sine o serie de beneficii, dar şi pericole. Unul dintre acestea e legat de căpuşe.

"Căpuşele sunt paraziţi externi, care se hrănesc cu sângele corpului gazdă (om sau diverse animale). La om, pot produce o serie de boli, cea mai cunoscută fiind Boala Lyme, de aceea este esenţial ca acestea să fie îndepărtate la timp şi corect. Nu orice muşcătură de căpuşă poate transmite Boala Lyme, dar trebuie ştiut că, netratată, această patologie poate afecta articulaţiile, cordul şi sistemul nervos", precizează purtătoarea de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti, Cristina Cazacu.

În această primăvară, zeci de persoane s-au prezentat în Unitatea de Primiri Urgenţe sau în cadrul Secţiei de Boli Infecţioase, pentru a solicita sprijinul specialiştilor în vederea extragerii căpuşelor. Din fericire, în niciunul dintre cele 42 de cazuri înregistrate din aprilie şi până în prezent nu a fost necesară internarea, medicii specialişti recomandând tratament adecvat, la domiciliu.

Se extrage trăgându-i capul, nu corpul

Iată ce sfaturi dau medicii SJU Piteşti pentru îndepărtarea căpuşei de pe tegument, la domiciliu:

În primul rând, se dezinfectează locul cu alcool. Folosind o lupă, se extrage cu penseta căpuşa, trăgându-i capul, nu corpul, cum, adesea, se procedează greşit. 

"Dacă se apasă pe corp sau se aplică substanţe sau căldură, creşte numărul de bacterii deversate în pielea omului, în cazul în care căpuşa este infectată", precizează Cristina Cazacu, care enumeră sfaturile specialiştilor. 

Trebuie intervenit în mai puţin de o jumătate de zi

Se spală apoi bine cu apă şi săpun şi se aplică, din nou, alcool sanitar sau iod/betadină. 

"Este esenţial ca îndepărtarea să fie făcută în primele 12 ore de la înţepătură. Se mai poate extrage cu serveţelul prin înfăşurare", mai spune Cristina Cazacu.

În cazul în care rămân fracţiuni de căpuşă în tegument, este recomandată prezentarea la medic, evitându-se astfel pericolul.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Piteştiul devine, pentru o săptămână, centrul de distracţie al Munteniei. Istanbul Street Food deschide evenimentele

Însurăţitul şi Înfârtăţitul. Cum se desfăşura, în urmă cu un veac, un legământ cu obligaţii pe viaţă

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite