Cum poate fi evacuat un chiriaş pe cale legală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cazul în care doriţi să evacuaţi un chiriaş pe cale legală, puteţi face acest lucru fie amiabil, fie prin intermediul instanţei de judecată, oricare altă intervenţie fiind echivalentă cu încălcarea dreptului la domiciliu şi reprezentând infracţiunea de violare de domiciliu.

După cum precizează avocatul Cristina Leţu, ”acţiunea care tinde la evacuarea chiriaşului nu aduce atingere drepturilor locatorului sau proprietarului la plata chiriei sau arenzii, la plata de despăgubiri şi nici altor drepturi născute în temeiul contractului de locaţiune sau al legii. Pentru realizarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor din contract, partea interesată poate proceda, după caz, conform dispoziţiilor referitoare la ordonanţa de plată sau celor privind soluţionarea cererilor cu valoare redusă ori la sesizarea instanţei competente, în condiţiile dreptului comun”.

Chiar dacă folosinţa unui spaţiu cu destinaţia de locuinţă este doar de fapt, adică nu s-a încheiat între proprietar şi locatar vreun contract de închiriere ori locatarul nu beneficiază de viză de reşedinţă ori stabilire legală de domiciliu, acesta este protejat de lege, evacuarea obţinându-se în aceleaşi modalităţi descrise şi doar cu notificare prealabilă.

”În cazul în care dreptul locatarului de a folosi un imobil s-a stins ca urmare a încetării locaţiunii prin expirarea termenului, prin neplata chiriei sau a arenzii ori din orice altă cauză şi locatorul doreşte să intre în posesia imobilului, acesta va notifica locatarul, în scris, prin intermediul executorului judecătoresc, punându-i în vedere să elibereze şi să-i predea liber imobilul, în termen de cel mult 30 de zile de la data comunicării notificării”, mai spune Cristina Leţu.

Dacă prin contract nu s-a prevăzut un termen de expirare a locaţiunii, denunţarea cerută de lege pentru încetarea contractului va fi considerată şi notificare de evacuare a imobilului.

În situaţia în care locatarul sau ocupantul notificat refuză să evacueze imobilul sau dacă locatarul a renunţat, prin contractul de închiriere, la dreptul său de a fi notificat şi a pierdut, din orice motive, dreptul de a folosi imobilul, locatorul sau proprietarul va solicita instanţei competente să dispună, prin hotărâre executorie, evacuarea imediată a locatarului sau ocupantului din imobil, pentru lipsă de titlu.

Contractele de închiriere încheiate în formă autentică la notar au caracter executoriu şi în ceea ce priveşte obligaţia de restituire a bunului luat în chirie la durata expirarii termenului de închiriere stabilit pe perioadă determinată sau nedeterminată, când expiră termenul de preaviz. În acest caz, nu aveţi nevoie de promovarea unei acţiuni de evacuare a chiriaşului, iar locatorul se va adresa direct executorului judecătoresc cu o cerere de executare silită.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite