Cum a depistat Facebook „laboratorul de troli“ al PSD. Informaţii oferite în exclusivitate pentru „Adevărul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
site-uri fake news psd

Reporterii „Adevărul“ au obţinut în exclusivitate un punct de vedere oferit de reprezentanţii Facebook în legătură cu recenta acţiune de eliminare a zeci de pagini şi conturi care promovau prin minciuni difuzate în spaţiul virtual partidul de guvernământ din România

Oficialii Facebook au anunţat pe 7 martie că au şters 31 de pagini, conturi şi grupuri ai căror administratori „operează în România pentru „a promova o naraţiune pozitivă“ în legătură cu PSD.

În anunţul de săptămâna trecută, oficialii companiei americane precizau că profilurile eliminate erau implicate „într-un fals comportament coordonat, ca parte a unei reţele care a funcţionat în România şi a folosit o combinaţie de conturi false şi câteva conturi autentice pentru a-i induce în eroare pe alţii despre cine erau şi despre ce anume făceau“.

Sprijin al industriei de securitate cibernetică

Într-un răspuns oferit în exclusivitate pentru „Adevărul“, reprezentanţii Facebook au detaliat modul în care au descoperit frauda informaţională practicată în favoarea partidului de guvernământ din România. „Am identificat această activitate printr-o investigaţie internă privind un comportament fals şi coordonat care avea legătură cu România. Ancheta noastră a beneficiat atât de raportări venite din surse deschise, cât şi de probe care ne-au fost furnizate de către partenerii noştri din industria de securitate care investighează acest tip de activitate“, au declarat, pentru „Adevărul“, reprezentanţii Facebook.  

Oficialii companiei americane mai spun că nu pot oferi alte informaţii momentan în legătură cu alte posibile măsuri luate de la începutul anului 2019 împotriva unor pagini sau conturi implicate în susţinerea PSD. Oficialii Facebook declară, în schimb, că sunt focusaţi să descopere şi să elimine, inclusiv în România, acest tip de comportament fals coordonat, în contextul în care au loc alegeri în multe ţări de pe glob în 2019. „Suntem decişi să facem îmbunătăţiri şi să construim parteneriate mai puternice la nivel global pentru a detecta şi opri şi mai eficient tipuri de activitate precum cea depistată în România. Continuăm să colaborăm cu autorităţile din diverse ţări pentru a le furniza informaţiile relevante de care au nevoie pentru a înţelege ce descoperim în cadrul acestor investigaţii“, au adăugat reprezentanţii Facebook.

Conţinut care incită la ură şi dezbinare

În comunicatul de presă emis săptămâna trecută, cei de la Facebook au precizat în legătură cu situaţia din România că „administratorii de pagini şi deţinătorii de conturi postau de obicei comentarii legate de ştiri locale şi probleme politice, cum ar fi noutăţi părtinitoare publicate sub semnături false în sprijinul Partidului Social Democrat (PSD). Ei au distribuit, de asemenea, conţinut care incita la dezbinare şi au promovat conţinut găzduit de câteva domenii care se prezentau ca site-uri de ştiri. Deşi oamenii din spatele acestei activităţi au încercat să-şi ascundă identităţile, analiza noastră manuală a constatat că o parte din această activitate a fost legată de o persoană asociată Partidului Social Democrat“.

Potrivit analizei oficiale, aproximativ 1.550 de utilizatori de Facebook au urmărit una sau mai multe dintre paginile, conturile sau grupurile eliminate. În acelaşi timp, administratorii profilelor false au cheltuit în jur de 650 de dolari pentru a-şi promova postările. Prima plată vizând creşterea vizibilităţii postărilor a fost făcută în 2013, iar ultima în februarie 2019.

Patru pagini create în ultimele luni

Analiza pentru România menţionează că paginile Facebook eliminate promovau în acest context complicat mesaje favorabile PSD şi denigratoare la adresa politicienilor din opoziţie. Trei dintre cele patru pagini eliminate au fost create în ultima parte a lunii decembrie 2018. Este vorba despre „DeStanga“, „Momentulzero“ şi „Pe.Rele.ro“. A patra, „ANTI FAKE News“ a fost înregistrată oficială în septembrie 2018.

Bani încasaţi din subvenţii plătite de PSD

Jurnaliştii de la G4Media.ro au prezentat luni, 11 martie, o listă a principalilor actori media care au beneficiat de subvenţii din partea PSD în perioada 2017-2018. Investigaţia a pornit de la o notă de informare făcută de oficialii Autorităţii Electorale Permanente (AEP) după ce aceştia au efectuat un control la Partidul Social Democrat. Nota a fost prezentată vineri, 8 martie, de către deputatul liberal Florin Roman. Ancheta G4Media relevă că partidul de guvernământ a subvenţionat cu sume consistente de bani societăţi legate în mod direct sau indirect de numele unor jurnalişti din România.   

Una dintre firmele care apar în nota AEP, Van Consulting Solution SRL, apare în Monitorul Oficial avându-i ca acţionari pe Nicolae Răzvan Ciobanu şi pe Andrei Nicolae Vasile. În decembrie 2018, Nicolae Răzvan Ciobanu a trimis o scrisoare Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor în care a reclamat presupuse abuzuri ale foştilor şefi ai DNA Daniel Morar şi Laura Codruţa Kovesi, respectiv ale fostului şef al DIICOT Daniel Horodniceanu.

Conform unei investigaţii făcute de PressOne, Nicolae Răzvan Ciobanu este cel care a înregistrat site-ul destanga.ro, a cărui pagină de promovare de pe Facebook se numără printre cele eliminate recent.

Administratorii Destanga.ro prezintă preponderent articole laudative la adresa conducerii PSD, precum şi presupuse dezvăluiri defăimătoare care au în centru activitatea partidelor de opoziţie, a preşedintelui Iohannis sau a membrilor mişcării Rezist.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite