Cum a ajuns Constantin Brâncoveanu producător de vinuri la Ştefăneşti: „A ales vinul trimis generalilor austrieci a căror bunăvoinţă dorea s-o câştige“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Domnitor al Ţării Româneşti între 1688 şi 1714, Constantin Brâncoveanu a deţinut zeci de hectare de viţă de vie la Ştefăneşti, în Argeş, construind şi o cramă acolo. Brâncoveanu era foarte ataşat de vinul său, trimiţând frecvent cantităţi însemnate unor înalţi oficiali.

După cum spune profesorul de istorie Marius Andrei, „Constantin Brâncoveanu deţinea câteva zeci de hectare de viţă de vie la Ştefăneşti de la sfârşitul secolului al XVII-lea. Vinul de Ştefăneşti era faimos încă din secolul al XIV-lea, iar asta i-a atras atenţia şi lui Brâncoveanu, care a luat zeci de hectare acolo, îngrijindu-se chiar personal de acele podgorii atunci când timpul îi permitea. Cel mai vechi document autohton legat de viile de la Ştefăneşti datează din 20 mai 1388, de pe vremea lui Mircea cel Bătrân”.

Nicolae Iorga scria că în secolul XVII-lea, "cele mai renumite vii din Ţara Româneasca erau cele din Dealu Mare şi de la Piteşti", făcând referire la podgoriile de la Ştefăneşti. Tot Nicolae Iorga mai spunea că domnitorul Constantin Brâncoveanu, de la Ştefăneşti „şi nu din altă podgorie, a ales vinul pe care l-a trimis judelui Braşovului şi generalilor austrieci a căror bunăvoinţă dorea s-o câştige".

Calitatea vinurilor care se produceau la Ştefăneşti bine apreciata, iar viile din aceasta zona erau vestite nu numai în ţară, ci şi peste hotare. Numai astfel se poate explica interesul deosebit manifestat de marile familii boiereşti şi de unii domnitori, cum ar fi Constantin Brâncoveanu, Mihnea Vodă şi Matei Basarab, de a deţine întinse proprietăţi aici.

În anul 1635, Paul de Alep, în impresiile sale de călătorie prin Ţările Române, alături de tatăl său, patriarhul Macarie, scria despre podgoriile de la Ştefăneşti: "Aici se face un vin bun şi dulce, ce are un mare renume, fiind cel mai bun dintre toate vinurile produse în Ţara Românească". Chiar şi marele cronicar Miron Costin, admirator al vinurilor moldovene, avea cuvinte de laudă despre vinurile acestei podgorii.

Constantin Brâncoveanu a domnit 26 de ani, fiind printre cei mai importanţi domnitori ai Ţării Româneşti, situându-se cu durată de timp în domnie, după Mircea cel Bătrân (32 ani).

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite