Cum a ajuns marele dramaturg Eugen Ionescu să predea la Seminarul Teologic de la Curtea de Argeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre ce mai mari dramaturgi ai secolului XX şi membru al Academiei Franceze, Eugen Ionescu a fost timp de doi ani, între 1935 şi 1937, profesor de limba franceză la Seminarul Teologic „Neagoe Vodă” din Curtea de Argeş. Cum a ajuns să predea Eugen Ionescu la acest seminar şi cum a fost evaluată activitatea sa acolo, aflaţi din materialul următor.

În fondul de arhivă al Seminarului Teologic din Curtea de Argeş păstrat la Arhivele Naţionale - Serviciul Judeţean Argeş sunt mai multe documente referitoare la perioada petrecută în Curtea de Argeş. În aceste documentele de arhivă a rămas consemnat că Eugen Ionescu, născut în anul 1909, a terminat în 1928 Liceul „Sf. Sava” din Bucureşti cu Diplomă de Bacalaureat şi a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti în anul 1932.

A susţinut examenul de capacitate în 1935 la Bucureşti, iar în scurt timp a fost numit profesor de limba franceză la Gimnaziul Mixt din Cernavodă. Ministerul Instrucţiunii prin Serviciul de Învăţământ Bucureşti i-a aprobat solicitarea de transfer de la Cernavodă la Seminarul de la Curtea de Argeş începând cu 1 septembrie 1935, unde a fost numit profesor titular provizoriu la catedra de Limba Franceză. În anul şcolar 1936-1937, acesta a predat limba franceză la clasele: I, a II-a, a III-a câte 3 ore la fiecare şi la clasele: a V-a, a VII-a, a VIII-a câte 2 ore la fiecare, în total 15 ore pe săptămână”. Din lista nominală a personalului didactic de la Seminar de la 1 aprilie 1936 reiese că profesorul Eugen Ionescu era căsătorit, fără copii, avea gradul militar de caporal T.R., contingentul 1934, arma Infanterie din cadrul Regimentului 3 Olt - Slatina şi era încadrat în mod efectiv în învăţământ de 1 an şi 7 luni.

”A obişnuit pe elevi să întreţină o uşoară conversaţie în franceză”

Pe 29 octombrie 1936, inspectorul general Al. Batist din cadrul Ministerului Instrucţiunii Publice a inspectat activitatea didactică a profesorului titular-provizoriu Eugen Ionescu la ora de Limba Franceză de la clasa a IV-a şi a consemnat în scris astfel:

„S-a examinat lecţia «La région de la Saône». Examinarea a fost făcută prin întrebări puse în limba franceză şi constat că în scurt timp d-sa a obişnuit pe elevi să întreţină o uşoară conversaţie în limba franceză. S-a dat ca lecţie nouă «La région des Alpes». Şi la explicaţie dl. profesor procedează metodic, folosindu-se în colaborarea clasei. Lecţia ar fi fost şi mai uşor propusă dacă şcoala ar dispune de o hartă a Franţei. Dl. profesor pronunţă frumos şi desigur că în clasele inferioare (I şi II) va izbuti ca să facă şi pe elevi să pronunţe mai corect şi altfel decât pronunţă cei din clasa IV”. Activitatea sa didactică la Curtea de Argeş a fost însă de scurtă durată şi instabilă. În perioada 1 septembrie - 10 decembrie 1936, profesorul Eugen Ionescu acumulase cele mai multe absenţe de la catedră totalizând un număr de 49 de absenţe, din care 45 erau „motivate” , iar 4 absenţe erau nemotivate şi fără cerere de concediu. Din cele 49 de absenţe, 38 au fost suplinite de alţi profesori, iar 11 au rămas nesuplinite. Absenţele repetate de la catedră din anul 1936 au fost consemnate la: 29 septembrie, 6,7,10 octombrie, între 3 - 13 noiembrie 1936 şi au fost motivate parţial printr-un „concediu de boală”.

După un an şi jumătate a plecat la Ministerul Instucţiunii

image

În februarie 1937, Ministerul Instrucţiunii, al Cultelor şi Artelor a aprobat, după cum se precizează în documentele aflate la Arhivele Naţionale-Serviciul Argeş, numirea profesorului Eugen Ionescu, cu titlu provizoriu, la catedra de Limba Franceză de la Seminarul Central din Bucureşti, catedră care devenise vacantă prin decesul profesorului şi scriitorului Anton Holban (decedat în ianuarie 1937), iar orele de Limba Franceză de la Seminarului Teologic de la Curtea de Argeş urmau să fie suplinite de profesorul Gh. Murgioiu.

În acelaşi an, prin ordinul ministrului nr. 138.970 din septembrie 1937 înaintat Seminarului Teologic de la Curtea de Argeş, profesorul Eugen Ionescu a fost delegat într-o „funcţiune administrativă” din Ministerul Instrucţiunii - fără alte menţiuni despre funcţia ocupată - şi urma „să primească din învăţământ 20% din salariu, pe tot timpul cât va funcţiona în Minister fiind considerat în concediu din oficiu de la catedră” pentru anul şcolar 1937-1938, conform art. 173 din Legea de organizare. De-a lungul anilor şcolari 1937-1938 şi 1938-1939, profesorul Eugen Ionescu a fost trecut în continuare în schema de încadrarea sau în statele de plată a salariilor de la Seminarul din Curtea de Argeş, deşi catedra de Limba Franceză era suplinită de alţi profesori.

În amintirea perioadei petrecute de Eugen Ionescu la Curtea de Argeş, pe clădirea seminarului a fost amplasată în 2014 o placă comemorativă.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite