Cu ce vinuri trebuie asortate preparatele clasice gătite de Revelion. De ce un vin spumant merge la început, şi nu la sfârşitul mesei festive

Cu ce vinuri trebuie asortate preparatele clasice gătite de Revelion. De ce un vin spumant merge la început, şi nu la sfârşitul mesei festive

Vinul roşu este ideal pentru preparatele din vită FOTO: financiarul.ro

Pentru a avea un Revelion de neuitat, este foarte important să ştiţi cu ce vinuri trebuie asortate preparatele culinare pe care le veţi servi în noaptea dintre ani. „Adevarul“ a stat de vorbă cu un specialist oenolog şi vă prezintă recomandările acestuia în acest sens.

Ştiri pe aceeaşi temă

După cum spune oenologul Bogdan Comănescu, ”este indicat ca la începutul mesei de Revelion să se servească un vin spumant, preferabil sec. De ce un vin spumant la început şi nu la sfârşitul mesei? Deoarece acesta curăţă cavitatea bucală şi pregăteşte digestia”.

Contrar multor păreri, care asortează automat preparatele din pui cu vinurile albe seci, Bogdan Comănescu precizează că cele mai recomandate pentru pui sunt vinurile roze seci.

”Vinurile roze seci, şi din fericire producătorii români oferă din ce în ce mai bune vinuri roze de calitate, merg combinate foarte bine cu puiul fript la cuptor. De asemenea, vinurile roze, tot seci, sunt indicate dacă la masa de Revelion consumaţi şuncă, jambon sau friptură de viţel sau rulouri din carne umplute cu brânză.”

Cu ce preparate merge vinul roşu 

Vinul roşu este ideal dacă pe masa de Revelion aveţi preparate din vită. Vinul roşu trebuie servit la preparatele din carne de vacă sub formă de biftec, muşchi, file, antricot, muşchi de vacă la tavă, ficat de raţă sau gâscă, muşchi marinat la grătar, friptură de porc la cuptor, friptură de porc la grătar.

Vinurile albe seci, care ocupă primul loc în topul preferinţelor românilor ca vânzări în ultimii cinci ani, pot fi combinate cu orice preparat din peşte. ”Vinul alb sec poate fi combinat cu peşte la grătar, peşte la cuptor garnisit cu legume, peşte gratinat, păstrăvi în aspic, rasol de crap, rasol de şalău. Este recomandat ca vinul alb să se servească rece pentru a îi scoate în evidenţă gustul”, precizează oenologul Bogdan Comănescu.

În ceea ce priveşte desertul, vinurile dulci, preferabil roşii, sunt foarte indicate pentru prăjituri cu cremă, tiramisu sau torturi. În schimb, pentru plăcintele cu diferite umpluturi se recomandă consumarea unui vin alb demidulce sau dulce.

La sfârşitul mesei, ca digestiv este recomandat un coniac sau o ţuică ori palincă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările