Cu ce plante se poate trata ciuperca piciorului. Topul alifiilor, ceaiurilor şi băilor recomandate de fitoterapeuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursă foto: disehat.com
Sursă foto: disehat.com

Tinea pedis (denumirea oficială), picior de atlet (denumirea populară), micoza sau ciuperca piciorului este cea mai frecventă infecţie dermatofitică a pielii. Afecţiunea apare după pubertate, iar riscul de a dezvolta micoză creşte pe măsură ce înaintăm în vârstă. Dincolo de tratamentul alopat, există o serie de terapii pe bază de plante ce luptă împotriva infecţiei.

Importantă este perseverenţa, pentru că infecţia provocată de fungi (ciuperci), mucegaiuri nondermatofitice sau levuri (Candida albicans) este una recidivantă, motiv pentru care tratamentul fitoterapeutic  trebuie extins pe o perioadă de mai multe săptămâni după dispariţia mâncărimii.

Fitoterapeutic, micoza piciorului poate fi tratată cu ajutorul băilor cu ierburi sau al infuziilor din rădăcini sau combinaţii de diferite plante. 

Menta este una ele, datorită  acţiunii sale decongestive, antiinflamatoare, anestezice (calmează inclusiv pruritul şi reduce durerea) dar şi efectului răcoritor, antipiretic. 

“Planta poate fi utilizată sub formă de ulei, aplicându-se pe zona afectată, dar şi sub formă de cataplasmă: frunze de mentă amestecate cu sare, aplicate pe zona bolnavă timp de o oră. Procedura se repetă chiar şi trei luni, până la dispariţia  infecţiei”, explică, pentru “Adevărul”, specialistul în fitoterapie Elena Badea.

Şi pelinul este util în tratarea acestei infecţii datorită acţiunii sale antiparazitare şi antimicotice.  

“Putem utiliza pelinul sub formă de infuzie: se prepară dintr-o linguriţă de frunze la 250 ml de apă clocotită. Se lasă acoperit timp de un sfert de oră, se strecoară şi se foloseşte pentru spălături ale zonelor infectate şi pentru comprese. Benefic este şi maceratul de pelin:  50 de g de frunze mărunţite, lăsate în 250 ml de oţet de mere, timp de patru zile. La final, preparatul se strecoară şi cu el se tamponează zonele afectate”, explică Elena Badea.

Usturoiul, recunoscut pentru efectul său de antibiotic natural, antimicotic şi antiparazitar poate fi folosit şi el cu succes în tratarea ciupercii piciorului. 

“Îl putem utiliza sub formă de pastă de usturoi, în amestec cu ulei de măsline. Compoziţia se aplică pe zona afectată, iar piciorul se acoperă cu o şosetă curată. Utilă este şi alifia de usturoi (o căpăţână de usturoi pisat se amestecă bine cu 150 grame de ghee. Amestecul obţinut se pune la bain-marie timp de trei ore. La final, amestecul se strecoară şi se pune într-un vas curat. Se adaugă un bob de ceară de albine, de mărimea unei cireşe mari. Se amestecă repede cu o lingură de lemn până se topeşte ceara. După 10-15 minute se amestecă din nou cu un mixer cosmetic sau cu o lingură de lemn, timp de 10 minute. Preparatul se bagă la frigider şi se poate folosi după 6 ore, pe zonele afectate, ca şi pasta de usturoi”, mai spune specialistul.

Frunzele de nuc sunt, la rândul lor, utile în tratarea acestui tip de micoză.

“Infuzia din frunze de nuc, preparată dintr-o linguriţă de frunze uscate puse în 200 ml apă clocotită se consumă intern: două ceşti de ceai pe zi, dar se utilizează şi extern, sub formă de spălături locale sau comprese (pentru uz extern se prepară un decoct concentrat, din trei linguri de frunze de nuc la 250 ml apă, fierte timp de 10 minute şi se foloseşte sub formă de băi locale)”, mai spune specialistul. 

Busuiocul, o plantă cu virtuţi antiseptice, antibacteriene, decongestive şi imunomodulatorii se poate folosi pentru tratarea micozei piciorului sub formă de băi de picioare. 

“Se pune o jumătate de cană de plantă la doi litri de apă. Amestecul se fierbe timp de 5 minute. Se lasă la răcit. În acest lichid, după răcirea la o temperatură suportabilă, se introduce piciorul afectat, pentru 20 de minute”, recomandă specialistul. 

Rostopasca este, de asemenea, recomandată datorită acţiunii sale antimicotice. Se foloseşte prin tamponări şi badijonări, sub formă de preparate precum tincturi şi infuzii. 

“Cataplasma cu rostopască, obţinută dintr-o mână de frunze mărunţite de rostopască, lăsată timp de două ore să se înmoaie în apă caldă, este eficientă dacă se aplică apoi pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon. Se lasă să acţioneze până la o oră”, recomandă Elena Badea.

Urzică albă moartă este o altă plantă folosită atât intern cât şi extern sub formă de băi locale, comprese, cataplasme cu frunze proaspete opărite. 

“Tinctura de urzică se obţine din rădăcinile  scoase din pămînt primăvara sau toamna, spălate şi tăiate mărunt. Se pun în sticle, şi se completează cu rachiu de secară de 38-40%. Amestecul se lasă timp de două săptămâni la loc călduros. Pentru băi de picioare se iau două mâini pline de rădăcini bine spălate de urzici proaspete (tulpină şi flori). Se lasă peste noapte în cinci litri de apă. Ulterior se dau în clocot. Se introduc picioarele în acest amestec, la o temperatură suportabilă, pentru 10 minute, timp în care urzicile rămân în apă“, mai spune specialistul.

Cimbrul, folosit sub formă de ulei – un preparat ce conţine un   dezinfectant puternic, denumit timol, eficient împotriva bacteriilor şi ciupercilor  – dă rezultate bune în tratarea  acestei infecţii dacă este aplicat extern, ca antiseptic. 

Coada şoricelului, folosită sub formă de tinctură dă şi ea rezultate. “Frunzele proaspete de coada şoricelului se pun într-o sticlă de un litru. Se completează cu spirt medicinal. Se închide şi se ţine la soare până când conţinutul începe să se înverzească. Se înmoaie piciorul afectat în această tinctură, timp de 10 minute şi apoi se usucă la soare. Tratamentul se repetă după două săptămâni”, recomandă specialistul. 

Uleiul de arbore de ceai este, de asemenea, recomandat de fitoterapeuţi pentru tratarea micozei piciorului, datorită  proprietăţilor sale anti-fungice. 

“E nevoie de patru-cinci picături de ulei, aplicate pe zonele afectate, de trei ori pe zi”, spune specialistul.

Gălbenelele sunt utile mai ales în cazul în care pielea prezintă crăpături. “Se utilizează sub formă de ulei esenţial dizolvat în alcool, până când pielea începe să se usuce şi, apoi, sub formă alifie până la vindecarea completă. Baia de plante este şi ea benefică. Se amestecă 30 de grame de salvie, 30 de grame de gălbenele, 30 de grame de turita-mare şi două linguriţe cu oţet de mere. Toate acestea se adaugă în apa încălzită separat. Baia se face abia după răcirea infuziei. După ştergere, picioarele se ung cu alifie de gălbenele”, mai spune Elena Badea.

Cătina, utilizată în diverse preparate, este şi ea utilă datorită efectului său imunomodulator, vitaminizant, tonic general şi antialergic.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite