Cu ce ceaiuri de plante poţi să-ţi menţii rinichii sănătoşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problemele renale, care, de obicei, apar în tăcere, dar se acutizează destul de dureros, se ameliorează nu doar cu medicamente, ci şi cu ajutorul plantelor medicinale, pe care însă le putem folosi, la fel de bine, pentru a preîntâmpina insuficienţa renală şi alte afecţiuni ale acestor organe. Iată câteva recomandări venite din partea unui specialist în fitoterapie.

„Rinichii se vindecă şi prin metode naturale, chiar dacă acestea cer mai mult timp şi răbdare până la apariţia efectelor benefice”, explică, pentru Adevărul, specialistul în fitoterapie Elena Badea. Cele mai eficiente remedii naturale în cazul bolilor renale se prepară din mătase de porumb, cozi de cireşe, pătrunjel, păpădie, urzică seminţe de morcov, mesteacăn, brusture şi troscot. 

„Mătasea de porumb: este recunoscută pentru efectele sale diuretice puternice; favorizează eliminarea apei şi a sărurilor aflate în exces în organism şi calmează durerile renale. Are eficienţă demonstrată în tratarea problemelor vezicii urinare şi a rinichilor. Se foloseşte sub formă e infuzie. Peste două linguriţe de mătase de porumb turnăm 250 de ml apă clocotită şi lăsăm la infuzat timp de 5 minute. Se consumă câte două căni pe zi”, explică Elena Badea.
 

Specialistul recomandă ca în timpul unei cure cu ceai de mătase să se evite consumul de alimente acide şi acre. 

Pătrunjelul are capacitatea de a creşte puterea de filtrare a urinei la nivelul rinichiului şi cantitatea de apă eliminată din ţesuturi. Totodată, previne formarea calculilor renali.

„Terapia cu pătrnjel este foarte eficientă şi în tratarea retenţiei de urină. Se adminstrează sub formă de suc de pătunjel, din care se beau câte 50 ml (în combinaţie cu 300 ml de suc de morcov), zilnic. Cura durează  două săptămâni. Şi rădăcina de pătrunjel are principii terapeutice în cazul problemelor renale, întrucât conţine substanţe cu puternic efect diuretic, care stimulează producerea urinei şi eliminarea sa. În plus e bogată în elemente care dilată uşor căile urinare, ajutând la eliminarea calculilor de mici dimensiuni”, mai spune Elena Badea.

Pătunjelul poate fi folosit în scop terapeutic (pentru a preveni şi trata probemele renale) şi sub formă de ceai. „Punem o legătură de pătrunjel tăiat într-un litru de apă şi fierbem timp de zece minute. Se consumă zilnic câte un pahar de ceai timp de 3-4 săptămâni”, explică specialistul. 
 

Cozile de cireşe sunt eficiente în tratarea afecţiunilor renale şi urinare datorită conţinutului bogat în flavonoide, saponine şi săruri de potsiu, care ajută la eliminarea toxinelor din organism. 
 

„Se administrează sub formă de infuzie: peste două linguriţe de cozi turnăm o cană de apă fierbinte şi lăsăm la infuzat un sfert de oră, după care strecurăm. Se consumă trei căni pe zi, înaintea meselor principale”, recomandă Elena Badea. 
 

Păpădia este un eficient depurativ natural, recomandat în afecţiunile renale de natură infecţioasă. „Se adminstrează sub formă de infuzie. Avem nevoie de două linguriţe de frunze şi 250 ml. Când amestecul a dat dat în clocot, acoperim vasul şi lasăm preparatul la infuzat, în repaus, 10 minute. La final, strecurăm. Se consumă ca atare sau îndulcită cu miere, câte două căni pe zi, una dimineaţă, pe stomacul gol, şi alta seara, înainte de culcare”, precizează Elena Badea. 
 

Urzica are capacitatea de a favoriza irigarea rinichilor, terapia cu această plantă fiind utilă în caz de inflamare a rinichilor şi cistită cronică. „O putem utiliza sub formă de tinctură, câte o lingură de preparat diluat în puţină apă, de 3-4 ori pe zi, sau sub formă de infuzie, câte 2-3 căni de ceai zilnic, dar şi în varianta pudră, după ce măcinăm o mână de urzici uscate, fiind suficientă administrarea unei linguriţe de 3 ori pe zi, diluată în puţină apă”, explică specialistul. 

Seminţele de morcovi sunt utile în tratarea pietrelor la rinichi. Remediul se prepară sub formă de infuzie. „Turnăm o cană de apă fierbine peste tei linguri de seminţe de morcov râşnite. Lăsăm la infuzat câteva minute. Se consumă până la şase păhărele mici pe zi, înainte de masă”, spune Elena Badea. 

Brusturele are şi el efect depurativ, diuretic, sudorific şi antiinflamator; ajută la bună funcţionare a aparatului urinar şi este foarte eficient în tratarea afecţiunilor renale. „Avem nevoie de o linguriţă de rădăcina mărunţită de brusture. Peste ea turnăm o cană de apă fierbinte şi lăsăm la infuzat câteva minute. Se consumă 3 – 4 căni de ceai pe zi”, spune specialistul. 

Mesteacanul are, la rândul  lui,  capacităţi depurative. Mai exact, reduce nivelului de acid uric şi dizolvă piatrele la rinichi. „Peste o lingură de frunze mărunţite se toarnă o cană de apă fierbinte. Se lasă la infuzat câteva minute şi se consumă de dimineaţă, înainte de micul dejun”, spune Elena Badea. 

Troscotul este şi el renumit pentru efectul diuretic şi antiinflamator, fiind recomandat  în caz de infecţii urinare, litiază renală, retenţie urinară.

„Se administrează sub formă de infuzie preparată din două linguri de plantă măcinată, opărite în 250 ml de apă. Se lasă la infuzat timp de 30 minute, se administrează până la trei căni pe zi, inainte de masă, îndulcite după gust, precizează Elena Badea, care recomandă consultarea unui medic înainte de a începe o cură cu plante medicinale. 

Orice problemă medicală aveţi, în primul rând trebuie să vă adresaţi unui medic.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite