Cristina Dragason creează bijuterii din pastă, lemn şi macrame

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Boala i-a schimbat viaţa în bine. A ajuns să creeze bijuterii din lemn sau din pastă fimo, pe care le vinde prin toată ţara.

Cristina Dragason este o fire foarte deschisă şi optimistă. Încă din primele momente  îţi dai seama că-i place la nebunie ceea ce face şi asta pentru că ar vorbi neîntrerupt despre activitatea ei. De doi ani confecţionează, din pastă de modelaj  fimo, din lemn şi din macrame bijuterii de toate formele şi culorile. Pe taraba pe care şi-o instalează pe la toate târgurile de profil din ţară vei găsi atât mărţişoare, cât şi coliere, cercei sau brăţări, toare realizate cu pasiune şi migală.

Atelierul e acasă

Născută în Baia Mare, Cristina, căreia prietenii îi spun Ina, a devenit piteşteancă prin “adopţie”, în momentul în care s-a căsătorit, adică acum 28 de ani. S-a angajat la Dacia, unde a lucrat ca inginer tehnic timp de 25 de ani. Boala însă a făcut-o să-şi restabilească ierarhia valorilor. Fiica ei, căsătorită în Bucureşti s-a documentat pe internet despre cum se confecţionează bijuteriile din pastă de modelaj, şi-a achiziţionat materialul necesar şi şi-a rugat mama să creeze împreună figurine de tot felul. Ea a acceptat, fiind pensionată pe caz de boală, şi aşa a ajuns să înveţe tainele acestui meşteşug. “Atelierul”  a fost repede instalat în apartament, iar pasiunea se năştea odată cu primele accesorii reuşite.

Mărţişoare… la cuptor
 “Fiica mea a început cu confecţionatul trandafirilor, i-au plăcut ei foarte mult. Fiecare petală se face în parte, apoi se asamblează, după aceea au nevoie de un tratament termic, îi băgăm practic la cuptorul nostru de aragaz românesc, neavând altă dotare, la 110 grade, timp 20-30 de minute, în funcţie de grosimea bijuteriei”, spune femeia. Lucrând a ajuns să creeze noi modele. “Am confecţionat tot ceea ce poate trece prin mintea unui om , chiar şi jucării pentru copii, îmi plac şi chestiile abstracte, şi animăluţe, gărgăriţe”, explica Ina.

Aşa a ajuns să confecţioneze şi mărţişoare. “Cel mai mult durează o oră, la cel mai complicat obiect. Apoi îl tratezi termic, îl lăcuieşti, îl iei la mână bucăţică cu bucăţică, îi ataşezi o za, apoi şnurul şi, într-un final, e gata să-l pui în punguţă”, povesteşte artista, care crede că activitatea sa nu este una rentabilă.

Broşe croşetate

 “Sunt pe pierdere, dar nu mă gândesc la asta. Am zis că nu mai micşorez preţurile cu niciun bănuţ, le iau acasă, le pun în vitrină şi mă uit la ele, dacă lumea nu înţelege şi nu apreciază valoarea şi munca unui om”, spune ea.

În plus, Cristina croşetează… broşe din macrame. “Este o nouă modă, am văzut că prinde bine mai ales în Bucureşti. Sunt de toate felurile şi culorile”, explică ea. Pe  viitor, Cristina Dragason ar vrea să-i înveţe pe copii tainele acestor meşteşuguri.

PROFIL:

Născută.La 22 septembrie 1960, în Maramureş
Studii. Facultatea de inginerie tehnică, Baia Mare
Familie. Căsătorită, are o fiică şi o nepoată

Ce îi place. “Îmi place munca, îmi iubesc fiica, nepoţica şi viaţa. Îmi place ceea ce fac, pun mult suflet şi mă bucur mult când văd că cineva cumpără obiectele  mele. Nu pentru bani, ci pentru faptul că înseamnă că acea creaţie a mea e apreciată.

Ce nu îi place. “Faptul că nu este apreciată munca unui om, asta este cel mai urât pe lumea asta şi mai înjositor. La noi, dacă munceşti, n-ai bani să mănânci, dacă faci altceva, vei avea”.

Întrebări şi răspunsuri

Credeţi că ar prinde la copii cursuri de meşteşug al mărţişoarelor?

Sunt sigură. Eu am descoperit la 50 de ani că am talent pentru asta, aşa că eu vreau să-i ajut pe copiii de grădiniţă şi pe elevi să descopere mai repede că le place şi că pot realiza diferite obiecte din mâna lor. Sper să pun în aplicare acest plan al meu pe viitor.

Unde anume în ţară sunt cel mai bine primite aceste bijuterii?

Lumea încă nu apreciază obiectele handmade. Trec pe lângă ele şi se întreabă << Ce-o fi asta?>>. În Bucureşti am văzut că lumea a început să le mai aprecieze şi să le cumpere, dar în Piteşti, nu, din păcate. Şi-mi pare foarte rău.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite