Controversele originii lui Iancu de Hunedoara. Marele mister al dispariţiei primului castel al Corvinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
iancu de hunedoara

Originea lui Iancu de Hunedoara, tatăl viitorului rege Matei Corvin, românul care a condus Regatul Ungariei şi pe care întreaga Europă l-a cunoscut şi slăvit, este încă învăluită în mister. Nu îi neagă nimeni originea valahă, dar sunt multe controverse în ceea ce priveşte zona de obârşie a familiei sale.

După cum spune istoricul Ştefan Dumitrache, directorul Muzeului Municipal Curtea de Argeş, ”Nicolae Iorga, într-o discuţie privată, îi expunea istoricului Ion Andreescu în 1937 opinia sa cu privire la locul de origine al acestei familii şi anume comuna argeşeană Corbi. Primul Corvin descoperit de istorici a fost Şerb, trăitor la sfârşitul secolului XIV.

El a avut trei fii: Voicu, Mogoş şi Radu. Acest Mogoş apare într-un document emis de Vladislav al II-lea ca fiind stăpân peste moşiile de la Corbi de pe Argeşul de Jos (astăzi Corbii Mari, la hotarul dintre judeţele Giurgiu şi Dâmboviţa), Corbii de Piatră, Miceşti şi jumătate din Mălureni, ceea ce vine să confirme opinia lui Nicolae Iorga.

Acest document este susţinut de tradiţiile locale de pe Râul Doamnei, care vorbesc despre Castelul Corvinilor ale cărui ruine s-ar fi păstrat până în secolul XIX pe locul numit ,,Plaiul de Mijloc”, ce se găseşte între Corbi şi Nucşoara. Cronicile spun că Voicu Corvin a intrat în slujba lui Sigismund de Luxemburg, Regele Ungariei şi Împărat al Sfântului Imperiu Roman de Naţiune Germană, care l-a răsplătit cu domeniul Hunedoara în 1409. Acest Voicu, căsătorit cu Elisabeta de Marginea, a avut mai mulţi copii, Iancu, Ion, Marina, Elisabeta, Voicu, Clara”.

stefan dumitrache

Iancu împreună cu viteazul său frate Ion vor ajunge Bani ai Severinului. Moartea eroică a lui Ion la Sântimbru în luptă cu otomanii, îl va lăsa singur pe Iancu în misiunea sa de apărare a Europei. Iancu va ajunge ulterior voievod al Transilvaniei, comite al Timişoarei şi regent al Ungariei. Căsătorit cu Elisabetha Szilagyi (sora marelui comandant de mercenari Mihai Szilagyi), vor avea împreună doi fii, Ladislau şi Matei (Mathias). Ladislau a fost executat din ordinul regelui Ladislau Postumul după moartea tatălui său, dar Matei cu sprijinul unchiului său matern va ajunge Rege al Ungariei la vârsta de numai 15 ani. El va rămâne în istoria acestei ţări ca un rege model, la care se vor raporta toţi conducătorii Ungariei.

O cronică ungurească a lui Bonfini spune că Iancu Corvin Valahul, tatăl marelui rege Matei Corvin, era valah, de pe “plaiul oii”, iar legendele româneşti identifică acest plai cu satul Corbi”

”Marina, sora lui Iancu, s-a căsătorit pe plaiurile natale cu boierul Mânjilă de la Argeş, rudă apropiată a lui Vlad Dracul. Tradiţia păstrată în Curtea de Argeş spune că Vlad Dracul le-a dăruit o moşie lângă reşedinţa domnească de la Argeş, dar peste râu, unde astâzi se află cartierul numit Marina. Fiul lui Mânjilă şi al Marinei a fost Stoian Valahul (Olahus) care, refugiat la Sibiu, se căsătoreşte cu Barbara Huszar. Cei doi au avut patru copii, pe Nicolae, Matei, Ileana şi Ursula. Nicolae Olahus, fiul lor, va deveni episcop de Zagreb şi Eger, arhiepiscop de Esztergom, primat al Ungariei şi chiar regent al acestei ţări, în timp ce Matei a ajuns jude regal în Orăştie”, mai precizează istoricul Ştefan Dumitrache.

Tot istoricul Ştefan Dumitrache mai adaugă că ”În dorinţa de a schimba cu orice preţ istoria, un istoric maghiar contemporan îl consideră pe Şerb, primul Corvin atestat, un Basarab pe linie maternă (ceea ce nu este imposibil), dar cu condiţia ca marele Basarab să nu fi fost român şi ortodox, ci cuman şi catolic. Cred că este dureros pentru maghiarii care şi astăzi vorbesc cu dispreţ despre români, ca trei dintre cele mai mari personalităţi ale istoriei lor (Iancu de Hunedoara, Matei Corvin şi Nicolae Olahus) să fie de origine română, dar noi avem datoria să păstrăm vie amintirea lor, aici în ţinutul de origine al Corvinilor”.

După cum precizează Cristian Cocea, directorul Direcţiei pentru Cultură Argeş, ”O cronică ungurească a lui Bonfini spune că Iancu Corvin Valahul, tatăl marelui rege Matei Corvin, era valah, de pe “plaiul oii”, iar legendele româneşti identifică acest plai cu satul Corbi. Legenda mai povesteşte cum micul Iancu se juca prin ograda părintească cu un inel de aur al mamei sale, iar un corb s-a repezit din înalt şi i-a furat jucăria lucitoare. Noroc cu tatăl, care l-a săgetat pe tâlhar, recuperând astfel podoaba. În amintirea corbului din copilărie, Iancu şi-a pus pe blazon (poate fi văzut la Castelul de la Hunedoara) hoţul înaripat, cu inelul în cioc, inel care va fi înlocuit de fiul său, Matei, cu o cruce”.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite