Condiţiile în care pot fi folosite părţile comune din imobile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Închiderea unui balcon se face doar cu acordul co-proprietarilor FOTO: arhiva Adevărul
Închiderea unui balcon se face doar cu acordul co-proprietarilor FOTO: arhiva Adevărul

Spaţiile din  blocurile de locuinţe care nu pot fi folosite decât în comun de către diferiţi proprietari sunt obiectul unui drept de coproprietate forţată. Care sunt condiţiile în care pot fi folosite aceste părţi comune, aflaţi din materialul de mai jos.

După cum precizează avocatul Cristina Leţu, ”Administrarea, întreţinerea, investiţiile şi reparaţiile asupra proprietăţii comune sunt în sarcina fiecărui coproprietar, care este obligat să suporte cheltuielile direct proporţional cu cota sa parte. Drept urmare, cota indiviză/cota parte din proprietatea comună este parte a ecuaţiei prin care se împart o serie de cheltuieli, cum ar fi reparaţiile efectuate spaţiilor comune din bloc: uscătorul, casa scării, spălătoria, subsolul, acoperişul (terasa) blocului, etajul tehnic, uşa de la intrarea în bloc, pereţii exteriori ai blocului, conductele comune, ascensoarele etc.”

Regula de mai sus nu se aplică în cazul cheltuielilor legate de părţile comune folosite exclusiv de unii dintre coproprietari, cărora li s-a atribuit acest beneficiu.

Dacă a fost constituită o asociaţie de proprietari, modul de repartizare a cheltuielilor se dispune de comitetul executiv al acesteia şi este obligatoriu chiar şi pentru coproprietarii care nu sunt membri ai asociaţiei.

Primăria poate interveni în problemele ce ţin de reparaţiile şi întreţinerea unui bloc doar în măsura în care trebuie să dea avize sau autorizaţie de construire. Spre exemplu, dacă o clădire de bloc este situată într-o zonă specială, de patrimoniu sau de protecţie (naturală, militară), atunci poate interveni prin indicarea modului în care se pot executa anumite lucrări, dar nu să şi susţină financiar aceste lucrări, cu excepţia lucrărilor prin programe guvernamentale speciale sau prin programe de fonduri europene, cum sunt în unele oraşe cele de reabilitare termică sau de consolidare a clădirilor ce prezintă risc seismic.

Închiderea unui balcon este considerată o modificare a faţadei clădirii (faţadele sunt cote părţi indivize), astfel că, o astfel de lucrare se face doar cu acordul coproprietarilor, obţinut în prealabil, şi ulterior se obţine şi documentaţia de la primărie.

”Repararea acoperişului unui bloc nu reprezintă element de calcul al costurilor etajului la care locuiesc proprietarii prejudiciaţi (cei de la ultimul etaj), întrucât este parte comună, a cărei întreţinere şi reparaţie se repartizează tuturor proprietarilor în funcţie de cota indiviză”, mai spune Cristina Leţu.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite