Condimentul care blochează enzimele implicate în producerea inflamaţiilor.  Cum prepari acasă leacul simplu pentru dermatită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dermatita este o afectiune inflamatorie cutanată frecventă, dar necontagioasă, care însă produce disconfort pentru că se manifestă, de obicei, ca o erupţie pe piele.Tratamentul variază în funcţie de cauza acesteia şi presupune atât soluţii alopate, cât şi remedii naturiste.


Prin dermatită se înţelege o inflamare a pielii manifestată în mai multe forme, pricipalele tipuri fiind dermatita atopică (eczemă), dermatita de contact şi dermatita seboreică.

Dermatita atopică apare de obicei în copilărie, ca o erupţie cutanată roşie, însoţită de mâncărime. Se manifestă, de obicei, în interiorul coatelor, în genunchi şi în partea din faţă a gâtului, acolo unde se formează cute. 

Dermatita de contact, în schimb, apare pe zonele corpului care au intrat în contact cu substanţe iritante sau alergice şi poate provoca, de asemenea, senzaţia de arsură şi mâncărime.

Dermatita seboreică apare în zonele corpului în care se întâlnesc cele mai multe glande sebacee (scalpul, faţa, zona genitală, axila, regiunea submamară). Adesea se manifestă pe termen lung, cu perioade de remisiune şi episoade de erupţie. 

Niciuna din forme nu este contagioasă, iar pe lângă respectarea unor reguli privind stilul de viaţă, cu tratamente adecvate, problemele pot dispărea relativ simplu.

Majoritatea planurilor de tratament pentru dermatite includ: aplicarea cremelor corticosteroide şi a celor care stimulează sistemul imunitar şi expunerea zonei afectate la cantităţi controlate de lumina naturală sau artificială (fototerapie).

Leacul cu turmeric (curcuma)

Există însă şi tratamente naturiste pentru dermatită: Uleiul de nucă de cocos, aloe vera, fulgii de ovăz şi oţetul de mere sunt printre cele mai cunoscute leacuri. Lor li se adaugă şi turmericul (curcuma), cunoscut mai degrabă ca un condiment, dar apreciat şi datorită numeroaselor sale proprietăţi terapeutice.

„Turmericul este eficient datorită proprietăţilor sale anti-inflamatorii şi antiseptice. Încălzeşte un litru de apă şi adaugă o jumătate de linguriţă de pulbere de turmeric, fierbe, lasă la răcit şi apoi bea”, explică specialistul Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro, care recomandă însă consultarea unui medic înainte de a apela la acest remediu.

Una dintre cele mai importante acţiuni ale turmericului este blocarea anumitor enzime implicate în producerea inflamaţiilor, iar această calitate îl recomandă şi în uz extern.

„Poţi utiliza soluţia şi pentru a spăla zona afectată. Tratamentul trebuie să dureze câteva luni”, mai spune Elena Badea. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite