Compresa cu aburi pregătită dintr-o banală buruiană de leac: coada calului. Ce efecte are

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Folosită mai ales în uz intern, sub forma clasicelor ceaiuri şi tincturi, coada calului are proprietăţi tămăduitoare şi dacă este folosită extern. Compresele cu aburi, spre exemplu, sunt unele dintre cele mai vechi leacuri pentru dureri cu diferite cauze.

Planta este cunoscută mai ales pentru proprietăţile sale diuretice (în reumatism şi gută) şi dezinfectante ale căilor urinare, hipoacidifiante gastrice, expectorante, bronhodilatatoare (datorită saponinelor), cicatrizante, epitelizante, antiinflamatoare, antiseptice, antimicrobiene, remineralizante osoaseşi  hemostatice cu mărirea numărului de eritrocite.

Toate acestea se datorează valoroaselor sale substanţe active.

"Tulpina conţine oxid salicic (5-7%), gluteolină, nicotină, palustrină şi palustridină, fitosterină, beta-sitosterol, acid malic, acid oxalic, gliceride ale acizilor stearic, linoleic, linolic, oleic, dimetil sulfone, vitamina C, urme de ulei volatil, săruri de potasiu. Sporii conţin : acizii cu lanţ lung alfa, omega-dicarboxilici", explică specialistul în fitoterapie  Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro.

Pe lângă indicăţiile în uz intern, sub formă ceaiurilor şi tincturilor, specialistul recomandă şi folosirea plantei în uz extern, cu specificăţia că plantele care cresc pe soluri pur argiloase au cele mai bune calităţi curative.

Compresa cu aburi este una dintre recomandări.

"Două mâini de coada calului se pun într-o sită care se agaţă peste un recipient cu apă clocotită. Când plantele sunt fierbinţi şi moi, se învelesc într-o pânză de in şi se aplică pe locul suferind. Se va menţine caldă. Pentru asta se aplică peste compresă o folie de plastic, apoi se înfăşoară cu un fular de lână. Se pune pe locul dureros (rinichi, stomac, ficat, etc). Este utilă în caz de erupţii şi prurit dat şi pentru amelioararea durerilor provocate de tumori (potrivit biologului austriac Richard Willfort). Se lasă să acţioneze mai multe ore sau peste noapte" explică Elena Badea care recomandă prezentarea mai întâi la un medic pentru depistarea adevăratelor cauze ale durerilor şi începerea unui tratament alopat adecvat.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite