Coada-şoricelului, leacul de la daci folosit şi azi. Banala plantă este un remediu excelent pentru zeci de boli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coada şoricelului  Foto Shutterstock
Coada şoricelului  Foto Shutterstock

De mii de ani, banala „buruiană“ de la marginea drumului tratează o serie de afecţiuni, de la cele mai uşoare boli până la maladii grave. Preparatele pe bază de coada-şoricelului, una dintre cele mai comune plante medicinale, au efecte puternice.

“Acum mai bine de 4.000 de ani, dacii foloseau această plantă erbacee stoloniferă găsită din abundenţă pe pajişti şi fâneţe, pe marginile apelor curgătoare sau ale drumurilor, în scopuri rituale şi terapeutice. Medicul militar roman Dioscoride a menţionat-o în tratatele sale cu denumirea de «chodela». Vituţile sale terapeutice sunt confirmate şi astăzi de principiile active conferite de conţinutul de uleiuri volatile, acizi organici, alcooli, vitamine, saponine hemolizante, substanţe cu actiune antibiotică şi săruri minerale (fosfaţi, nitraţi, cloruri, K, Fe, Mg, Cu, Mn, Si, Ni, Zn)”, explică, pentru Adevărul, Elena Badea, fitoterapeut.

Remediile pe bază de coada şoricelului şi-au dovedit eficienţa în alergii, afecţiuni ale aparatului genital feminin, în ameţeli, greaţă, dureri ale ochilor, cefalee, migrene, anorexie, enterocolite, gastrită, colici hepatice, bronşite, hemoroizi, hematemeză, melenă, arsuri la stomac iar lista bolilor care folosesc această plantă drept remediu este completată de angină pectorală (cardiopatia ischemică), afecţiuni renale şi boli ale aparatului respirator şi nu numai. 

“Planta are acţiune citostatică prin conţinutul său de acetilbalcanolidă, dar şi acţiune bactericidă, antipruriginoasă, antiinflamatoare, stomahică şi tonic amară, antispastică, antialergică de intensitate medie, imunomodulatoare, antiastmatică şi hemostatică. Poate fi folosită că cicatrizant general, mai ales gastric, intestinal şi urinar datorită flavonelor, ca şi colagog (creşte de patru ori secreţia de bilă). Favorizează declanşarea ciclului menstrual, relaxează musculatura arborelui bronşic şi ajută expectoraţia”, mai spune fitoterapeutul. 

Ceaiul de coada şoricelului creează poftă de mâncare, ameliorează balonarea şi crampele stomacale, ajută la buna funcţionare a ficatului, calmează inflamaţiile tractului gastro-intestinal şi reglează scaunele. 

“Pentru prepararea infuziei turnăm 250 ml apă fiartă peste o linguriţă cu vârf de plantă. Lăsăm 20 de secunde şi strecurăm. Preparatul se foloseşte şi în cazuri de cancer uterin, când se beau câte patru căni de infuzie pe zi. Este indicată şi în enurezis, leucoree, în aceste afecţiuni doza fiind de două căni pe zi. Pentru eliminarea viermilor intestinali e nevoie de o infuzie mai concentrată, făcută din 10 g plantă, la 100 ml de apă. Preparatul se bea dimineaţa pe stomacul gol”, explică Elena Badea. 

Pentru afecţiunile amintite se poate apela şi la infuzia combinată de coadă şoricelului.

“Avem nevoie de 3-4 linguri mărunţite de coada şoricelului pe care le punem în jumătate de litru de apă, unde le lăsăm 8-10 ore, după care filtrăm. Lichidul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe 5 minute, în încă jumătate de litru de apă, după care se lasă să se răcească şi se filtrează. Cele două extracte, obţinute în etape diferite se amestecă rezultând cca. un litru de infuzie combinată. Indicat este consumul a 2-3 căni pe zi din acest preparat”, precizează fitoterapeutul. 

Infuzia combinată de coada şoricelului se utilizează şi extern, în caz de alergie cutanată. Se apelează la comprese care se ţin circa două ore pe zi pe locul afectat. Substanţele aromatice au efecte anti-inflamatoare şi antialergice, reduc mâncărimile, usturimea şi edemele.

Sucul de coada şoricelului, excelent pentru tratarea afecţiunilor hepato-biliare 

Un preparat obţinut la rece, sucul de coada şoricelului are, de asemenea, multiple virtuţi terapeutice. „Într-un mixer se pun 50 de grame de plantă proaspăt culeasă şi bine spălată şi 50 ml. de apă de izvor, se mixează până la omogenizare, iar amestecul rezultat se stoarce prin tifon. Este indicat pentru tratarea afecţiunilor hepato-biliare 20 ml. pe zi, în cure de câte 60 de zile, urmate de alte 20 de zile de pauză, dar şi pentru tratarea afecţiunilor intestinale şi a inapetenţei. Acelaşi preparat se foloseşte şi sub formă de comprese pentru tratarea bătăturilor, a arsurilor uşoare, precum şi pentru a favoriza cicatrizarea rapidă a rănilor”, explică specialistul. 

Un alt preparat cu virtuţi terapeutice este şi praful de coada şoricelului, obţinut prin măcinarea fină a părţilor aeriene ale plantei. Produsul se poate păstra timp de două săptămâni în spaţii reci şi întunecoase, în borcane de sticlă închise ermetic. Se administrează de 4 ori pe zi câte o linguriţă rasă, pe stomacul gol. 

“Cele mai bune efecte pentru tratarea infecţiilor, inflamaţiilor şi a leziunilor pielii, se obţin cu ajutorul tincturii. Peste florile de coada şoricelului se toarnă vodcă de 40 grade şi se lasă acoperite, la soare, timp de două săptămâni. Se administrează de patru ori pe zi câte o linguriţă diluată în puţină apă”, mai spune Elena Badea. Cataplasmele, uleiurile şi alifiile de coada-şoricelului sunt şi ele formule terapeutice în multe din bolile amintite. 

Atenţie!

“Preparatele din coada şoricelului se administrează cu prudenţă la gravid, la pacienţii cu sensibilitate alergică la plantele din familia Asteraceae. În doze mari, coada şoricelului potenţează efectul sedativelor şi al antihipertensivelor şi contracarează efectele anticoagulantelor”, precizează Elena Badea.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite