Cine este medicul chirurg care a căzut în gol 70 de metri la maratonul din Piatra Craiului. Filmul tragediei cu doi morţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat din Cluj şi o femeie din Odorheiu Secuiesc au murit sâmbătă, 5 octombrie, la Maratonul Piatra Craiului, după ce au căzut 70 de metri într-o prăpastie în zona Sătic, din comuna argeşeană Rucăr.

Surse din cadrul Poliţiei Argeş ne-au confirmat că a fost deschis un dosar in rem pentru ucidere din culpă în acest caz tragic, iar mai multe persoane, inclusiv din rândul organizatorilor, vor fi chemate la audieri.

În ciuda faptului că doi concurenţi au murit, organizatorii Maratonului Piatra Craiului nu au oprit cursa. Competiţia a fost câştigată de Viorel Palici, un alergător din Zărneşti. Pe pagina Facebook Maratonul Piatra Craiului a fost postat un mesaj de condoleanţe în care se precizează şi că medicul din Cluj coborâse în râpă ca să încerce să o salveze pe femeia din Odorheiu Secuiesc.

Medicul chirurg Eduard Klocek avea 39 ani, a lucrat mai mulţi ani la Spitalul Municipal din Cluj-Napoca, iar de câţiva ani era doctor la un spital din Marea Britanie. În urmă cu o săptămână, Eduard Klocek participase la un alt maraton montan în România, Apuseni Ultra Race. După ce a căzut 70 de metri în prăpastie, Eduard Klocek avea ambele picioare fracturate. A mai supravieţuit câteva zeci de minute şi a murit în timp ce era transportat spre spital, după ce a suferit un stop cardio-respirator în ambulanţă.

Pe pagina de Facebook a medicului clujean au fost postate zeci de mesaje emoţionante de condoleanţe. „Încă un medic de valoare şi cu un suflet mare care a salvat atâtea vieţi, care s-a stins dintre noi atât de devreme”, a scris Cristina Vlădescu.

Ana Sestacova, o altă prietenă a doctorului decedat, a postat următorul mesaj: „Nu pot să cred... Mi s-a umplut sufletul de tristeţe... Un om deosebit cu suflet mare... încercând să ducă la final o misiune aleasă, de a ajuta şi salva vieţi... Adio, prietene drag, adio coleg devotat, drum lin spre cer...”.

Cealaltă victimă a maratonului montan, Jakab Eniko, avea 45 de ani şi era din Odorheiu Secuiesc. Ca şi doctorul Eduard Klocek, Jakab Eniko alergase de-a lungul anilor la zeci de maratoane montane. Ea participase şi la ediţia din 2018 a Maratonului Pietrei Craiului şi se clasase pe locul 22 din 119 atlete.

Poteca de unde s-au prăbuşit cei doi avea doar 35 de centimetri lăţime

„Traseul este marcat, tot concursul s-a desfăşurat numai pe trasee marcate. În punctul unde au căzut cei doi alergători este o coborâre, cu o înclinaţie de 30 de grade, după care se face brusc o cotitură în dreapta, la un unghi de 90 de grade. Pe stânga, unde era prăpastia, organizatorii montaseră o coardă, ca oamenii să se poată sprijini în ea. Probabil că a fost şi puţină ceaţă şi ei au venit şi repede, nu au reuşit să cotească dreapta. În timp ce vorbeam cu doamna care a anunţat primul caz, căderea doamnei de 45 de ani, ne-a spus: „Veniţi repede, a mai căzut un concurent peste balustradă”. Nu s-a mai putut opri. Traseul unde s-a produs tragedia este o potecă montantă de 35 cm lăţime. Era o zonă cu risc acolo”, a declarat pentru Adevarul Cristian Toma, administrator Salvamont Argeş.

Ajuns la a 14-a ediţie în acest an, Maratonul Piatra Craiului are o lungime de 42 kilometri şi o diferenţă de nivel de 2.150 de metri. 119 femei şi 532 de bărbaţi au fost la startul ediţiei din 2018 şi doar 3 persoane n-au terminat cursa anul trecut.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite