Cetatea Poenari ar putea fi redeschisă în weekend. Deocamdată, zona este considerată nesigură

Cetatea Poenari ar putea fi redeschisă în weekend. Deocamdată, zona este considerată nesigură

Foto Arhivă Adevărul

Chiar dacă ursoaica şi cei trei pui care au speriat turiştii au fost capturaţi şi relocaţi la Aninoasa, problema de la Arefu - jud. Argeş e departe de fi rezolvată, fiindcă în zonă au mai rămas 36 de urşi, cu 11 peste efectivul optim, pentru care autorităţile iau în calcul inclusiv vânătoarea.

Ştiri pe aceeaşi temă


Frica de urşi i-ar putea ţine, în continuare, departe de Poenari pe turişti. La fel şi faptul că dincolo de Poenari, pe Transfăgărăşan îi aşteaptă alte pericole: căderile de stânci, din cauza cărora CNAIR a anunţat că este posibil să se ajungă la închiderea drumului. 

 Patrule pentru siguraţa turiştilor

Totuşi, autorităţile judeţene iau în calcul  redeschiderea Cetăţii Poenari, încă închisă la o zi după relocarea celor patru urşi care au pus pe jar Prefectura, cea care a şi cerut Ministerului Mediului acordul pentru mutarea sălbăticiunilor în fondurile cinegetice Bratia şi Râuşor. Cel mai probabil redeschiderea se va face în acest weekend.
 
“Avem un ordin al prefectului care anulează vechiul ordin. Acest ordin conţine o serie de  probleme care trebuie rezolvate înainte de deschidere, printre care organizarea unor patrule mixte în zonă de către instituţiile abilitate (probabil Direcţia Silvică, Jandarmerie- Poliţie). De asemenea, trebuie să fie îndepărtate nişte coşuri de gunoi de acolo, montate panouri în care turiştii să fie avertizaţi să nu mai arunce gunoaie sau să aducă alimente etc. Sunt 12-13 puncte.... Dacă vom primi răspunsul că s-au format acele patrule şi că au început să acţioneze, iar toate celelalte puncte au fost rezolvate, o vom redeschide. Dacă nouă ni se dă garanţia că toate pericolele au fost îndepărtate, noi deschidem. Ceea ce ţine de noi, montarea panourilor cu informări, atât în engleză, cât şi în română, s-a făcut încă de dimineaţă....”, a declarat Cornel Popescu, directorul Muzeului Judţean Argeş. 
 
Problema urşilor de la Arefu e, în continuare, nerezolvată, pentru că în zonă sunt cu 11 exemplare peste efectivul optim. Conducerea Consiliului Judeţean Argeş  preciza, în urmă cu o săptămână, că şi vânătoarea ar putea fi o soluţie pentru optimizarea numărului de exemplare de urs la Arefu. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările