Cerbii din Piatra Craiului îşi testează deja forţele pentru luptele pe care le vor purta abia la toamnă VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Captură Video Romsilva - Mircea Verghelet, Parcul Naţional Piatra Craiului
Captură Video Romsilva - Mircea Verghelet, Parcul Naţional Piatra Craiului

Pregătirile pentru boncănitul cerbilor - sezonul împerecherii care are loc toamna - par să fi început deja în Parcul Naţional Piatra Craiului, unde masculii îşi testează încă din iarnă forţele pentru marea provocare.

Nu sunt chiar lupte, ci mai degrabă tatonări. Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a postat marţi, pe pagina sa de Facebook, o înregistrare video cu o astfel de confruntare între doi masculi.

„Mai în joacă, mai în serios, cerbii îşi testează forţele în plină iarnă pentru luptele adevărate, pe care le vor purta la toamnă. Imaginile foarte frumoase au fost surprinse de camerele de monitorizare a faunei instalate într-o pădure din Parcul Naţional Piatra Craiului", a scris Romsilva pe reţeaua de socializare.

În câteva săptămâni va începe perioada de „lepădare” a coarnelor (care are loc primăvara). Până în toamnă, cerbilor le vor creşte alte coarne, mai viguroase decât cele la care renunţă, pe care le vor folosi în luptele grele din toamnă.

„Atunci, în sezonul împerecherii, boncănitul cerbilor, masculii se înfruntă între ei, în lupte puternice în care folosesc coarnele, pentru supremaţia cârdurilor de ciute", explică Romsilva.

Parcul Naţional Piatra Craiului este o arie protejată de interes naţional situată pe teritoriile judeţelor Argeş şi Braşov, a cărei faună, care are aici toate condiţiile de hrană, linişte şi adăpost, este strict protejată.

Credit video: Mircea Verghelet, Parcul Naţional Piatra Craiului

Cârdurile sunt alcătuite după boncănit şi se desfac după ce zăpada s-a topit"

Condiţiile climatice si geologice, geomorfologia şi structura florei şi vegetaţiei din Parcul Naţional Piatra Craiului au determinat menţinerea unei diversităţi aparte în grupul mamiferelor. Din cele aproximativ 100 specii de mamifere din fauna întregii ţări, peste 40% trăiesc şi în masivul Piatra Craiului.

Cerbul comun (Cervus elaphus ) este întâlnit în pădurile de la baza masivului. 

„Cerbul este sociabil din toamnă până în primăvară, perioadă în care masculii se grupează în cârduri de tauri, conduse de un cerb tânăr, iar femelele în cârduri separate de ciute, conduse de ciuta cea mai în vârstă. În cârdurile de ciute sunt amestecaţi, întotdeauna, viţei şi chiar cerbi din al doilea an.  

Doar cerbii bătrâni şi cei foarte puternici trăiesc solitar. Cârdurile sunt alcătuite după boncănit şi se desfac după ce zăpada s-a topit, pe la sfârşitul lunii aprilie", explică Romsilva.

Parcul National Piatra Craiului este unul dintre cele 22 de parcuri naţionale şi naturale administrate de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva. Are o suprafaţă de 14.800 de hectare, din care 10.860 de hectare sunt păduri,  6.000 de hectare din acestea peste fiind protejate.

Vă recomandăm să mai citiţi:  

Mesajul de revoltă pe care o învăţătoare din Piteşti l-a transmis Ministerului Educaţiei: „Suntem precum cetăţeanul turmentat“

Eurovision România 2022. Andra Oproiu, artista de jazz crescută pe muzica Mădălinei Manole VIDEO

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite