Ceapa şi incredibilele sale proprietăţi terapeutice. Banala legumă are efect chiar în prevenirea cancerului pulmonar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceapa şi-a câştigat un loc binemeritat în rândul celor mai puternici detoxifianţi naturali FOTO Arhivă
Ceapa şi-a câştigat un loc binemeritat în rândul celor mai puternici detoxifianţi naturali FOTO Arhivă

Ceapa eare proprietăţi diuretice, calmează tusea şi desfunda căile respiratorii, este un bun somnifer, calmează stările nervoase şi de agitaţie şi are proprietatea de a micşora simţitor riscul dezvoltării unui cancer la plămâni. Virtuţile sale terapeutice nu se opresc aici, ceapa stând la baza multor remedii naturale în diferite afecţiuni simple sau grave.

Bogată în vitaminele C, B6 şi în cele din grupa B, în general, dar şi în vitaminele A Şi E şi cu un conţinut foarte bun de fibre, acid folic, magneziu potasiu, calciu, fosfor, zinc, iod, cupru şi substanţe cu proprietăţi antiseptice, ceapa depăşeşte cu mult limitele gastronomice, fiind utilizată cu success caă remediu terapeutic pentru o serie de afecţiuni. 

Remediul tradiţional excelent pentru răceală şi gripă

“În zonele rurale încă se mai foloseşte ceaiul preparat din două cepe întregi, cu tot cu coajă, fierte timp de 5 minute într-o cană cu apă pentru a trata aceste afecţiuni. Dacă ai nasul înfundat, rade o ceapă şi pune-o pe o bucată de tifon în apropierea nasului (eu însămi am testat acest remediu utilizabdu-l pentru copiii mei... este o metodă non-agresivă de a trata nasul înfundat)”, explică, pentru „Adevărul“, Elena Badea, fitoterapeut. 

Bună pentru tuse 

Ceaiul şi tinctura de ceapă pot fi o terapie foarte bună în cazul tusei şi durerilor în gât 

“Dacă te supără tusea, ceaiul de coajă de ceapă poat fi soluţia: Se prepară din coaja luată de la zece cepe, la un litru de apă, fierte vreme de 15 minute. Dacă te doare gâtul, tinctura de ceapă poate fi utilă. Preparată din 500 ml alcool 40 grade şi 500 grame de ceapă şi lăsă 10 zile la macerat, apoi filtrează! Este indicată o linguriţă de tinctuta înainte de fiecare masă. Sau poţi pune cataplasme cu ceapă coaptă aplicate pe gât, cât sunt încă călduţe”, recomandă fototerapeutul. 

Ameliorează migrenele şi tratează febra 

Calităţile terapeutice ale cepei depăşesc sfera răcelilor commune. Infuzia de ceapă poate înlocui cu success un analgezic şi chiar un antibiotic. 

Reţeta fitoterapeutului: dacă ai febra sau migrene, ai nevoie de o ceapă tocată, peste care toarni 0,5 litri de apă fierbinte. Înveleşti şi infuzezi 12 ore. Consumă un sfert de pahar, de 3-4 ori pe zi, cu 20 minute înainte de masă! 

Remediu pentru ateroscleroza şi boli cardiovasculare 

“Ceapa este indicată şi în tratamentul aterosclerozei – poţi folosi tinctura de ceapă preparată după reţeta de mai sus din care se ia câte o linguriţă înainte de masa de prânz şi seara, în tratament de lungă durată”, explică Elena Badea. 

Ceapa şi-a câştigat un loc binemeritat în rândul celor mai puternici detoxifianti naturali din lume, deoarece curată organismul de toxinele din corp. Pentru a beneficia de cât mai multe dintre proprietăţile sale miraculoase, ceapa trebuie consumată în stare crudă, fie că vorbim de ceapă verde, roşie, albă sau galbenă. Sucul de ceapă concentrează multe dintre aceste proprietăţi. 

“Un preparat destul de des folosit, care are proprietatea de a îmbunaţi circulaţia sângelui şi de a ameliorarea bolile cardiovasculare este sucul de ceapă cu miere de albine. Iată şi o reţeta uşor de preparat: ai nevoie de 1 kg ceapă roşie, 300 g miere de albine din flora montană. Dă ceapă curăţată prin storcătorul de fructe şi amestecă cei aproximativ 600 ml suc de ceapă cu mierea. Se păstrează la figider. Din acest amestec se iau câte 150 ml pe zi, câte 50 ml înaintea sau în timpul meselor principale, timp de o lună, cu o săptămâna pauză. După aceea se recomandă serii de câte o luna, de 2 ori pe an, primăvară şi toamna. 

Precauţii şi contraindicaţii 

Ceapă se consumă cu prudenţă de către bolnavii de gastrită, de colită de fermentaţie şi de cei cu colonul iritabil, atrage atenţia fitoterapeutul.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite