Ceaiul tonifiant recomandat în diabet, hipertensiune, astenie şi gastrită. Ce copac banal îţi oferă ingredientele şi cum îl prepari în câteva minute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dudul, un copac pe care puţină lume îl asociază cu medicina naturistă, este recunoscut de fitoterapie pentru multiplele sale beneficii aduse sănătăţii. Ceaiurile preparate din frunzele şi  scoarţa dudului au acţiune antibacteriană, hipoglicemiantă şi oftalmică, respectiv antireumatică, antispasmatică, diuretică şi hipotensivă, iar cele din coaja rădăcinii au efect antiasmatic, antitusiv, diuretic, expectorant, hipotensiv şi sedativ.

„În uz intern, ceaiurile din scoarţa dudului (infuzie, decoct) sunt indicate în boli de ficat, scorbut, icter, tenie, dar şi laxative, ori adjuvante în diabet şi constipaţie. Asta, în timp ce infuzia şi decoctul din frunze sunt indicate în tratarea diareei. Pe de altă parte, ceaiurile din coaja rădăcinii şi fructele au indicaţii terapeutice în enterite cronice, gastrită, ulcer, viermi intestinali”, explică, pentru Adevărul, specialistul în ftoterapie Elena Badea. 

În uz extern, aceste ceaiuri au efecte vindecătoare în caz de stomatită, afte, angină, amigdalită (sub formă de infuzie, băi sau spălături locale, gargară).

 Cum se prepară ceiurile de dud

„Pentru infuzia din frunze, avem nevoie de o lingură de frunze de dud alb/negru, la 250 ml apă clocotită. Ceaiul rezultat este astringent şi alcalinizant. Se foloseşte ca adjuvant în tratamentul diabetului zaharat, dar şi pentru rezolvarea deranjamentelor stomacale şi intestinale. Este antidiareic şi este recomandat şi în ulcerul gastric şi duodenal. Este util, de asemenea, şi în afecţiuni pulmonare sau astenii, fiind antiscorbutic şi tonifiant. Poate fi folosit cu succes şi pentru tratarea aftelor şi a stomatitelor”, mai spune Elena Badea.

Specialistul recomadă consumarea a două - trei căni pe zi, cu 15 minute după mesele principale.

Celelalte tipuri de ceai, preparate sub formă de decoct, au indicaţii terapeutice pe alte zone. 

Elimină paraziţii intestinali

„Decoctul din coaja rădăcinii (preparat din două linguriţe de coajă mărunţită, la 300 ml apă şi lăsat la fiert până scade la 200 ml, apoi strecurat) este util în ascite sau pentru eliminarea viermilor intestinali”, mai spune specialistul. 

Reglează tensiuea 

Un excelent ceai teraputic, cu efect de reglare a tensiunii arteriale, se prepară şi din crenguţele de dud:

„Se iau câteva crenguţe tinere de dud, se mărunţesc şi se fierb într-un litru de apă, până dau în clocot. Se lasă la răcit, se strecoară şi se bea în loc de ceai sau apă de-a lungul zilei”, precizează Elena Badea”.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite