Ce virtuţi terapeutice are uleiul de cătină. Fitoterapia îl recomandă inclusiv pentru relansarea activităţii sexuale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto infuziedesanatate.ro
foto infuziedesanatate.ro

Cătina, una dintre cele mai studiate plante medicinale datorită fructelor sale bogate în vitamine, carotenoizi si flavonoizi, are o multitudine de forme de utilizare, de la sucul proaspăt şi banalul ceai, până la pulbere, tincturi, şi siropuri. Mai puţin frecventă este utilizarea sub forma de ulei a cătinii, un preparat cu proprietăţi terapeutice uimitoare.

Apreciată pentru conţinutul zaharuri, acizi organici, pectine, polifenoli şi tananţi, flavonoide, celuloză, proteine, uleiul deosebit de complex, betacaroten, microelemente (dintre care amintim fosfor, calciu magneziu, potasiu, sodiu, fier), vitamine liposolubile (A, E, F, D), vitamine hidrosolubile (C, P, K B1-B9). aminoacizi esenţiali şi acizi graşi esenţiali, cătina este recomandată, în diverse forme de utilizare, pentru  amelioarea şi vindecarea a zeci de afecţiuni.

Folosirea sa sub forma uleiului de cătină completează tabloul indicaţiilor terapeutice ale plantei. 

„Uleiul de cătină are efecte regenerante şi este folosit în foarte multe afecţiuni, atât pentru prevenire, cât şi pentru tratare. Datorită conţinutului bogat de vitamina A, uleiul de cătină este un elixir pentru ochi: măreşte acuitatea vizuală, combate oboseală oculară, încetineşte evoluţia bolilor de ochi. Are capacitatea de a regenera ţesuturile după arsuri, răniri, intervenţii chirurgicale (este recomandată o cură internă de o luna cu ulei de cătină, care ajută la regenerarea rapidă a pielii şi a mucoaselor, acceler\nd  viteza de vindecare). În caz de psoriazis, sclerodermie, dermatoze rezistente la tratament, se recomandă un tratamentul intern de minimum două luni cu ulei de cătină. În cazul persoanelor cu boli de piele cronicizate, cura cu ulei de cătină grăbeşte (în anumite cazuri, deblochează) procesele de vindecare. În caz de arsuri, se aplică ulei de cătină pe locul afectat, dezinfectat în prealabil.”, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesănătate.ro, care recomandă consultarea unui medic înainte de folosirea preparatului.. 

Indicat pentru redobândirea dinamismului activităţii  sexuale

Uleiul de cătină are recomandări şi pentru îmbunătăţirea activităţii sexuale

„De asemenea este indicat pentru creşerea potenţei şi fertilităţii, asta pentru că uleiul de cătină este cea mai bogată substanţă naturală în vitamina E din lume, supranumită şi vitamina tinereţîi şi a fertilităţii, tratamentele de două- trei luni cu ea ajutând la relansarea activităţii glandelor sexuale, la redobândirea vigorii şi a dinamismului”, mai precizează specialistul.

 Aclaşi preparat fitoterapeutic are şi efect de accelerare a proceselor de dezvoltare mentală şi fizică la copii. „Cinci picături de ulei de cătină, luate de trei ori pe zi, ajută la reglarea proceselor de creştere şi maturizare a copiilor şi pubertinilor”, mai spune Elena Badea.

Efecte cosmetice

Potrivit specialistului, cura cu ulei de cătină face pielea mai strălucitoare, mai elastică,  îi da un aspect tânăr  şi o protejează de frig, vânt şi radiaţiile solare „Ungem  pielea cu un strat subţire de ulei de cătină înainte de a fi expusă la factorii agresivi de mediu. Aplicat pe piele, uleiul de cătină are efecte de filtrare a razelor ultraviolete şi a altor tipuri de radiaţii cu efecte nocive asupra pielii. Este, de asemenea, util şi pentru  degeraturi (prevenire şi tratare) – se aplică ulei de cătină atât cât poate absorbi pielea pe zonele afectate sau care urmează să fie expuse la frig”, încheie Elena Badea.

De precizat că indicaţiile terapetice şi proporţiile sunt valabile pentru uleiul gata preparat (după o metodă specială) ce poate fi găsit în magazinele cu produse fitoterapeutice.

Există însă şi o reţetă homemade pentru uleiul e cătină (dar cu efecte mai puţin putenice decât produsul din farmacii): se pun într-un borcan doi pumni de fructe proaspete de cătină mărunţite şi se acoperă cu de ulei de soia, de floarea-soarelui, de măsline sau de germeni. Preparatul se ţine la temperatura camerei trei săptămâni, timp în care se agită zilnic de câteva ori pe zi. Ulterior, fructele de cătină se zdrobesc şi se toarnă peste ele, din nou, ulei. Amestecul se ţine timp de 48 de ore la căldură şi la lumină. După sedimentare se foloseşte partea limpede a compoziţiei care se păstrează în spaţii reci şi întunecate.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite