Ce spunea Ion I.C. Brătianu acum 100 de ani: „Mulţi îşi închipuie că politica e un fel de distracţie, cu foloase şi onoruri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai apreciaţi oameni politici din istoria României, Ion I.C. Brătianu a fost de cinci ori prim-ministru, mai mult decât oricine altcineva. Multe dintre frazele şi alocuţiunile rostite de marele om politic sunt valabile şi astăzi.

Cu ocazia unui discurs ţinut în Parlament, Ion I.C. Brătianu spunea la începutul anilor 1920: ”În chestiunile mari, în acelea de ordin moral care stăpânesc viitorul unei neam, de care sunt legate interesele lui supreme de onoare şi naţionalitate, nu pot fi preţuri de tocmeală, nu pot fi motive de oportunitate care să te hotărască a te compromite, coborându-te de pe tărâmul înalt şi sigur al principiilor”.

Iată şi un alt citat interesant al marelui om politic: ”Adevărata democraţie înseamnă cârmuirea poporului prin sine însuşi. Orice democraţie, îşi află, desigur, în fruntaşii săi o călăuză binefăcătoare, dar tot reazimul şi toată nădejdea nu poate s-o aibă decât în propria-i înţelepciune şi propria-i energie. Căutaţi şi îndemnul şi puterea de a înfăptui în voi, şi numai în voi înşivă!”

La un moment dat, tot Ion I.C. Brătianu spunea: ”Cei mai mulţi îşi închipuie că politica e un fel de distracţie, cu foloase şi onoruri. Politica e ceva grav, grav de tot. Ai în mâna ta viaţa şi viitorul ţării tale”.

Într-un interviu din 1927, Ion I.C. Brătianu spunea: ”Vecinătatea cu Rusia – iată principiul de la care trebuie să pornească nu numai politica noastră spre Răsărit, dar toată politica noastră externă. Vecinătatea cu Rusia – nu sentimentele, nu afinităţile rasiale sau culturale, nu interesele economice comandă politica noastră externă”.

Cel care a fost premierul României de cinci ori a mai rostit câteva fraze memorabile la adresa parlamentarilor: ”Sunteţi, domnilor, reprezentanţii unui popor care este mândru şi poate fi mândru de trecutul său, şi care trebuie să aibă mare încredere în viitorul său. Nu scădeţi rolul pe care el trebuie să-l aibă în lume; fiţi cât de modeşti pentru persoana dvs., nu fiţi modeşti pentru poporul pe care îl reprezentaţi”.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite