Ce este polderul, explicat de un specialist de la Apele Române. „Apără de inundaţii şi alimentează cu apă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Polderul Lereşti Foto: ABA Argeş-Vedea
Polderul Lereşti Foto: ABA Argeş-Vedea

Râul Târgului, al cărui drum printre secole şi ţinuturi începe din Munţii Iezer-Păpuşa este una dintre resursele hidroenergetice importante din bazinul hidrografic al Argeşului, pentru că alimentează două hidrocentrale: Lereşti, de care este legat şi polderul cu acelaşi nume, şi Voineşti.

Ce este un polder, s-ar putea întreba multă lume care n-a văzut niciodată o centrală hidroelectrică.
 

Rol de apărare împotriva inundaţiilor

Botezat după numele dat în Olanda unei porţiuni joase de uscat smulse mării, polderul se referă la un teren inundabil, dar şi la acumulările nepermanente în albia majoră a unui curs de apă, realizate cu scopul reducerii vârfurilor unor viituri, pentru preîntâmpinarea unor dezastre.

“Alimentarea cu apă a celor două centrale hidroelectrice, Lereşti şi Voineşti, se face din acumularea Râuşor amenajată pe râul Târgului. 

Râul Târgului izvorăşte de sub vârful Păpuşa prin două braţe, Cuca şi Bătrâna, fiind una dintre resursele hidroenergetice importante din bazinul hidrografic al Argeşului. 

Până la staţia hidrometrică Voineşti are o suprafaţă a bazinului de colectare a apelor de 156 km pătraţi. 

Polderul de la Lereşti, care se află în administrarea societăţii Hidroelectrica, face parte din schema de amenajare hidroenergetică a Râului Târgului, având ca scop apărarea împotriva inundaţiilor şi alimentarea cu apă a municipiului Câmpulung Muscel şi a localităţilor limitrofe”, explică, pentru "Adevărul", Bogdan David, director Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea.

100.000 de metri cubi de apă

Polderul Lereşti, care preia debitul uzinat al Centralei Hidroelectrice Lereşti şi îl distribuie în continuare Centralei Hidroelectrice Voineşti (centrală care funcţionează în tandem cu CHE Lereşti) este alcătuit dintr-un bazin neacoperit care permite acumularea a aproximativ 100.000 mc de apă şi este amplasat imediat în aval de centrală.

Construcţia este flancată de diguri spre malul stâng şi spre aval, iar pe malul drept e marginită de versant. Malul drept al râului Targului, în zona polderului (cu o lungime de 250 m), este consolidat cu gabioane din piatră brută, iar versantul malului drept din partea de amonte a polderului (în lungime de 150 m) este consolidat cu două ziduri de sprijin, unul din pamânt, iar celălalt din gabioane de piatră brută (L~80m).

Alimentarea cu apă, prioritară

Centrala Hidroelectrică Lereşti are un debitul instalat de 15 mc/s care alimentează o turbină de 19 MW, la o cădere de 181,50 m. Folosinţa energetică a lacului aferent este subordonată celei de alimentare cu apă, centrala funcţionând doar cca 15 ore pe săptămână.

Exploatarea polderului Lereşti se face astfel încât conducta forţată a Centralei Hidroelectrice Voinesti să fie înecată în permanenţă. 

“În cazul nefuncţionării centralei Voineşti, doar cu CHE Lereşti funcţională, debitul necesar consumatorilor din aval este asigurat prin deschiderea corespunzătoare a vanei de golire a polderului care se umple prin funcţionarea centralei”, precizează Hidroelectrica.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Un pompier din Argeş a murit la stingerea unui incendiu de vegetaţie. Soţia sa murise în urmă cu un an, iar fiica lor a rămas, acum, singură

Bărbat de 30 de ani, găsit mort în Râul Doamnei, după un conflict cu mai mulţi tineri. A fost deschis un dosar penal pentru crimă

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite