Ce informaţii transmiteau agenţii CIA la Washington despre rezistenţa anticomunistă din munţi. Semne că partizanii îi înspăimântau pe miliţieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La jumătatea lunii ianuarie, Agenţia Centrală de Informaţii din SUA (CIA)  a publicat pe internet un număr însemnat de documente desecretizate pe Internet, acestea fiind accesate de acum de  oricine. Este vorba despre cel puţin 13 milioane de pagini cu date declasificate. Iar unul dintre ele este o raportare privind rezistenţa anticomunistă de la Nucşoara.

Milioane de documente care se referă la istoria şi numeroase informări ale CIA, de la înfiinţarea agenţiei în anii ‘40 până în anii ‘90, au devenit accesibile pe internet, oficiali ai serviciilor secrete dând asigurări că acolo sunt toate datele care cuprind această jumătate de secol şi că nimic nu a fost eliminat.

Între 1949 şi 1958, în comuna argeşeană Nucşoara a fost organizată cea mai puternică şi lungă rezistenţă anticomunistă din Europa. Cei care au luptat împotriva regimului comunist au fost conduşi de fraţii Petre şi Toma Arnăuţoiu. Pentru curajul de a lupta împotriva comunismului şi ororilor sale, mulţi dintre ei au fost executaţi, şi-au sfârşit zilele în închisori sau au petrecut ani grei dincolo de gratii, îndurând chinuri greu de imaginat.

„Miliţienilor le e frică de partizani”

 Pe 30 aprilie 1952, agenţii CIA aflaţi în România trimit la Washington o informare detaliată privind mişcarea de rezistenţă de la Nucşoara, mişcare ce le dădea multe bătăi de cap comuniştilor.

„Toţi oamenii vorbesc în termeni laudativi despre partizanii din zona Nucşoara. Odată, 40-50 de partizani au coborât în satul Nucşoara şi se pare că miliţienilor le-a fost frică de partizani şi nu au intervenit. Partizanii din satele Nucşoara şi Brădet sunt în contact cu cei de pe versanţii nordici ai Carpaţilor, în regiunile Negoiu şi Vistea Mare. Au o reţea bine organizată şi se bucură de sprijinul populaţiei”, scrie în informarea CIA.

Tot agenţii CIA mai precizează că „partizanii care au fost arestaţi în munţii din judeţul Argeş au fost trimişi la închisoarea Piteşti, care e plină de prizonieri politici. Mai sunt partizani şi lângă Domneşti, în judeţul Câmpulung. Populaţia spune că nu ştie nimic despre partizani. Dacă partizanii ucid un membru al Miliţiei sau al Securităţii, autorităţile arestează 10 oameni, chiar dacă sunt nevinovaţi, pentru fiecare persoană ucisă. Iar acest fapt, în mod natural, scade respectul populaţiei faţă de miliţie. Doar iarna pot cei de la Miliţie şi Securitate să desfăşoare operaţiuni împotriva partizanilor. Astfel de operaţii nu sunt posibile primăvara şi vara în pădurile foarte dese şi numeroase din zona Nucşoara.”

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite