Ce este certificatul european de moştenitor, cum îl obţii şi la ce te ajută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cine poate avea calitatea de moştenitor, ce cote-părţi se aplică şi cât este rezerva succesorală, cum va fi administrată succesiunea, care este răspunderea moştenitorilor pentru datoriile succesiunii sunt aspecte ale căror reglementări diferă considerabil de la un stat membru la altul.

În Uniunea Europeană, succesiunile transfrontaliere au fost facilitate prin adoptarea, la 4 iulie 2012, a unor noi norme la nivelul Uniunii menite să uşureze gestionarea de către cetăţeni a aspectelor juridice ale unei succesiuni internaţionale. 

Aceste noi norme se aplică succesiunilor persoanelor decedate după data de 17 august 2015, inclusiv.

Este vorba de un regulament care garantează faptul că succesiunile transfrontaliere sunt tratate în mod coerent, în baza unei singure legislaţii şi de către o singură autoritate. 

Instanţele judecătoreşti din statul membru în care cetăţenii şi-au avut ultima reşedinţă obişnuită sunt, în general, cele competente să dezbată succesiunea, iar aplicabilă este legislaţia acestui stat membru. 
 

„Cu toate acestea, cetăţenii pot opta ca legea ţării a căror cetăţenie o deţin să fie cea care să se aplice succesiunii lor. Prin aplicarea unei singure legi de către o singură autoritate în cazul unei succesiuni transfrontaliere se evită proceduri paralele şi hotărâri judecătoreşti eventual contradictorii. De asemenea, regulamentul asigură faptul că hotărârile pronunţate într-un stat membru sunt recunoscute în întreaga Uniune, fără să fie nevoie de nicio procedură specială”, precizează site-ul oficial al UE, e-justice.europa.eu.
 

Certificatul european de moştenitor, recunoscut în toate statele membre UE

Acelaşi regulament introduce şi un certificat european de moştenitor (CEM). 

Este vorba de un document eliberat de către autoritatea care se ocupă de succesiune ce poate fi folosit de către moştenitorii, legatarii, executorii testamentari sau administratorii succesiunii în scopul dovedirii statutului şi al exercitării drepturilor sau a competenţelor lor în alte state membre. 

Odată emis, CEM va fi recunoscut în toate statele membre, fără a fi necesară nicio altă procedură specială.

Pe portalul e-justiţie puteţi completa şi crea on-line aici un formular în format PDF (certificatul european de moştenitor). 

Aspectele legate de taxele de succesiune sunt excluse din domeniul de aplicare al regulamentului. Informaţii despre noile norme europene în materie de succesiuni pot fi găsite AICI.

În privinţa normele în materie de înregistrare a testamentelor este bine de ştiut că ele variază în mod considerabil de la o ţară la alta.
 

Cum puteţi înregistra un testament într-un stat membru

În unele state membre, persoana care face un testament (testatorul) trebuie să îl înregistreze. În alte state membre, înregistrarea este doar recomandată sau vizează numai anumite tipuri de testament. În câteva state membre, nu există registre de evidenţă a testamentelor.
 

Dacă doriţi să ştiţi cum puteţi înregistra un testament într-un stat membru sau dacă o persoană decedată a făcut testament, puteţi consulta fişele informative elaborate de Asociaţia Reţelei Europene a Registrelor de Succesiuni (ENRWA). Aceste fişe informative explică cum puteţi înregistra un testament în fiecare stat membru şi oferă consiliere cu privire la modul în care se poate efectua o căutare a unui testament în fiecare stat membru.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite