Ce beneficii pentru sănătate are guarana, unul dintre cele mai exotice fructe

Ce beneficii pentru sănătate are guarana, unul dintre cele mai
exotice fructe

Fructele de guarana cresc în ciorchini FOTO: fotonostra.com

Fructele de guarana, un arbore care creşte în bazinul Amazonului, în special în Brazilia, au multe beneficii pentru sănătate.

Fructele de guarana sunt mici, roşii şi cresc în ciorchini. Atunci când se coace, fructul se sparge şi apare o sămânţă neagră.

După cum precizează fitoterapeutul Andreea Moraru, ”În scop medicinal şi în alimente se utilizează seminţele de guarana. Seminţele se scot după ce fructul se lasă patru-cinci zile la fermentat, sunt uscate până ce ajung la un conţinut de apă de aproximativ 9% şi după aceea sunt măcinate şi transformate într-o pudră fină, din care uneori se obţine o pastă. Din seminţe se poate obţine şi extract de guarana”.

Guarana conţine o substanţă chimică, având rol energizant denumit guaranina care acţionează precum cafeaua, însă care nu are efectele dăunătoare ale acesteia. Mai conţine teobromină şi teofilina, substanţe care se regăsesc şi în ciocolată şi care au proprietăţi termogenice şi de îmbunătăţire a stării psihice.

Guarana întăreşte sistemul imunitar şi sistemul respirator şi creşte rezistenţa la alergii”, mai spune Andreea Moraru.

Ca şi alte beneficii, guarana influenţează metabolismul ţesutului nervos, elimină senzaţia de oboseală, de epuizare şi de foame şi ajută la înlăturarea acidului lactic din muşchi, sporind în felul acesta randamentul fizic şi psihic.

Guarana este recomandat în perioadele de activitate psihică intensă şi de concentrare maximă şi ajută şi la eliminarea migrenelor.

Guarana mai este indicată şi în timpul curelor de slăbire, pentru persoanele care suferă de obezitate şi celulită, pentru că este un supliment nutritiv care scade poftă de mâncare. Pentru a avea efect trebuie să fie luată înainte de mese, de trei ori pe zi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: