Cazul românului mort în timp ce era imobilizat de poliţişti. Procuror: „Nu ştim dacă violenţa a fost justificată”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbatul a murit prin asfixiere după ce a fost trântit violent de doi poliţişti FOTO: Facebook/Dan Barbu
Bărbatul a murit prin asfixiere după ce a fost trântit violent de doi poliţişti FOTO: Facebook/Dan Barbu

Bărbatul de 63 de ani din Piteşti care a decedat vineri 16 aprilie în timp ce era imobilizat de doi poliţişti a avut o moarte violentă, cauzată de asfixia mecanică, după cum arată rezultatele preliminarii ale autopsiei.

Vineri 16 aprilie, aproape de prânz, un bărbat în stare de ebrietate nu vrut să părăsească o terasă în care izbucnise un incendiu, terasă aflată în incinta Autogării Sud Piteşti. 

După mai multe refuzuri, bărbatul a fost scos cu forţa de doi poliţişti şi trântit pe asfalt, decedând în scurt timp, în ciuda manevrelor de resuscitare făcute de un echipaj SMURD.

Dan Manu, medicul şef legist din Argeş, ne-a declarat legat de cazul bărbatului decedat: „Cauza imediată de deces a fost asfixia mecanică cauzată de comprimarea părţilor moi ale gâtului şi de torace. Victima avea mai multe leziuni traumatice în zona craniană, la gât şi torace. Moartea bărbatului a fost una violentă”. Mai trebuie spus că victima avea o alcoolemie de peste doi la mie.

După cum spune Marius Ştefan, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, „urmează să se stabilească dacă a fost justificată violenţa în acest caz. Deocamdată, până nu avem un suspect, nu pot face asemenea aprecieri. Analizăm toate probele, inclusiv rezultatele autopsiei. Au fost audiaţi peste 10 martori. Imaginile surprinse de martori nu au fost contestate de nimeni. Încercăm să soluţionăm cât putem de repede ancheta”. 

„Poate că poliţistul a acţionat cu un exces de zel”

Unul dintre poliţişti era cunoscut ca un tip foarte calm. „Nu l-am văzut vreodată să îşi iasă din fire, nici măcar să fie irascibil. Însă în cazul intervenţiei de vineri se vedea clar că era nervos. Toţi colegii s-au mirat că l-au văzut scos din fire”, ne-au declarat surse din cadrul Poliţiei Argeş.

Zaharia Barbu, bărbatul de 63 de ani care a decedat vineri 16 aprilie, mai fusese implicat în câteva stări conflictuale în ultimii ani din cauza consumului de alcool, fiind amendat de câteva ori. Soţia sa este mai în vârstă şi are mai multe probleme de sănătate. „Bărbatul nu era totuşi cunoscut ca o persoană violentă”, mai precizează surse din cadrul IPJ Argeş.

Zaharia Barbu venise la terasa Dual din incinta autogării Sud Piteşti din seara zilei de joi 15 aprilie şi rămăsese acolo toată noaptea, terasa fiind una semideschisă. Angajatele terasei l-au găsit acolo în dimineaţa zilei de 16 aprilie, iar când a izbucnit incendiul s-a luat la ceartă cu angajatele. Când a izbucnit incendiul în jurul orei 11 dimineaţa, a sosit un echipaj format dintr-o poliţistă şi un jandarm, i-au spus să iasă, însă iniţial a refuzat. După câteva minute, poliţista l-a convins să iasă de la terasă. Numai că bărbatul a revenit la terasă în scurt timp şi nu a mai vrut să plece.

Legat de cât de justificată a fost violenţa folosită de poliţişti în cazul bărbatului decedat ulterior, surse judiciare din cadrul IPJ Argeş spun că „intervenţia forţelor de ordine este justificată în condiţiile în care omul se împotriveşte. Dacă omul s-ar fi conformat, atunci poliţiştii nu ar fi avut de ce să dea cu el de pământ. Orice intervenţie în forţă a poliţiştilor nu poate fi justificată decât de o împotrivire înainte din partea respectivei persoane. Poate că poliţistul a acţionat cu un exces de zel”.

Zaharia Barbu a lucrat timp de câteva decenii la rafinăria Arpechim din Piteşti, rafinărie închisă între timp. Bărbatul locuia împreună cu soţia imobilizată la pat într-un apartament din cartierul piteştean Prundu, la mai puţin de doi kilometri de locul unde şi-a găsit sfârşitul. 

Vă mai recomandăm şi:

Cazul bărbatului care a murit în timp ce era imobilizat de către poliţişti. Concluziile anchetei de la Piteşti VIDEO

Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş, despre bărbatul care a murit în timp ce era imobilizat de poliţişti: „Vă ajunge, ce mai vreţi?“

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite